Skip to content

Marlene Dietrich

08/05/2011

Een met diepgang en toch compact geschreven biografie. Je begrijpt niet hoe Spoto daarnaast zoveel meer biografieën heeft kunnen schrijven. En over zoveel verschillende onderwerpen Van Jesus tot Marilyn Monroe; Van de House of Windsor tot James Dean. (En ook een van Elizabeth Tayler die ik bij Amazon.co.uk voor £0.01 koop en dus alleen de verzendkosten betaal).Maar een goede schrijver heeft ook een goed onderwerp nodig. En daar kon Marlene Dietrich (1901-1992) wel voor zorgen. Onvoorstelbaar hoe een vrouw van gemiddelde schoonheid die niet kan acteren en niet echt kan zingen zo’n ster kan worden. Haar films werden niet eens zo’n succes. Het is de mythe waarvoor ik val. Je begrijpt niet hoe ze met haar ongeïnteresseerde poses zoveel interesse kan vragen. De eerste 7 films onder regie van Josef van Sternberg waren haar hoogtepunt dat nooit meer werd overtroffen. Daarna kreeg ze van tijd tot tijd rollen aangeboden in films die niet door echte grote regisseurs gemaakt werden. In alle films speelt ze een buitenlandse omdat haar Amerikaans nooit zonder accent was. Sternberg fabriceerde in Hollywood zijn eigen Marokko, China, Wenen en Spanje. En met zijn licht componeerde hij het uiterlijk van Marlene Dietrich. Ze zal dit beeld haar hele leven blijven vasthouden. (In iedere film wil ze een spiegel naast de camera hebben zodat ze haar eigen beeld kan controleren.)
Haar liefdes waren zorgzaam en zonder grote passie. Ze was de huisvrouw die de vloer schrobt en de vamp die meerdere relaties naast elkaar in stand kon houden (met mannen en vrouwen.) Met haar eerste liefde Rudolf Sieber trouwde ze, kreeg ze in 1924 haar enig kind Maria en bleef ze tot zijn overlijden getrouwd. Daarnaast onderhield ze altijd wel een paar verhoudingen. De grote liefdes uit haar leven met wie ze echt een paar jaar een verhouding had waren: Josef von Sternberg, Gary Cooper, Maurice Chevalier, John Gilbert, Mercedes de Acosta, Erich Maria Remarque, Jean Gabin, John Wayne, Ernest Hemingway, generaals Patton & Garvin, Yul Brynner, Frank Sinatra, Eddy Fisher, Burt Bacharach. Niet de minsten dus en een teken dat ze alles voor elkaar kreeg als ze haar zinnen erop had gezet.
Zoals ze er ook mee weg komt om als Duitse voor de geallieerde troepen aan het front te zingen. (Ondergaat zelfs met Patton het Ardennen offensief). Langzaam bouwt ze een liedjesshow op en gaat in de jaren 50 als haar films steeds zeldzamer worden naar Las Vegas waar ze jaarlijks een show opvoert. Later breidt ze dit uit tot de wereldhoofdsteden waar ze in haar Jean Louis creaties optreedt. Ze kan tot op hoge leeftijd (70) haar sex appeal handhaven. Als het niet meer lukt trekt ze zich terug in een appartement in Parijs en wil niemand meer onder ogen komen. Ze was gevangen in de mythe en bang om gefotografeerd te worden.

En paar citaten en feitjes:
• My whole upbringing forced me to mask my feelings. (pag. 9)
• In 1922 waren er in Berlijn 275 filmmaatschappijen. (pag. 22)
• Dietrich knew how to do nothing brilliantly. And this quickly became a way to attract attention by a sort of inversion: while everyone aroud her seemed almost hysterically fussy, she claimed a scene by appearing detached, liberated from action. (pag. 36)
• Mercedes de Acosta was de bezieling van de Lesbian Community (pag. 105
• Dietrich was a very strong-minded lady. She could be glamorous and she could be earthy. I saw her gnaw on a German sausage like a hungry terrier, but of course she could make a grand entrance that would upstage a reigning queen. She could be as authoritarian as Caesar, and she could pout as a six-year-old whose lollipop was stolen after only one lick. Oldfield. (pag.196)

Mooi en verhelderend boek en een genoegen om te lezen. Ook omdat het zijn 320 pagina’s precies lang genoeg is. Ben benieuwd wat hij over Elizabeth Taylor te vertellen heeft.

Advertenties

From → film, literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: