Skip to content

10 x Mia Wasikowska

01/12/2012

wasikowska-as-jane-eyre-in-jane-eyre

Als Jane Eyre vestigt Mia Wasikowska zich definitief als mijn 12de filmvrouw. In de film van Cary Fukunage (2011) speelt ze Michael Fassbender finaal van het scherm. Het geeft me kans om haar belofte in Alice in Wonderland van Tim Burton (2010) nogmaals te bekijken. En ja, ook daar overheerst ze met haar ‘muchness’ alle andere karakters. Zij is in staat om op de momenten dat zij in beeld is de kinderfilm te veranderen in een film voor grote mensen.

Mia Wasikowska (1989) is een Australische actrice. De Russisch aandoende naam komt van haar Poolse moeder.  Mia heeft van het beroep van de ouders haar hobby gemaakt en is een fanatiek fotografe. (De jurken van Jane Eyre waren voorzien van een verborgen zakje voor haar camera.) Een beschouwende instelling is haar dus niet vreemd. Hij gaat  gepaard aan zelfbeheersing en een evenwichtige stille manier van lopen. Zij zelf dankt deze kwaliteiten aan de 5 jaar balletles (tot 35 uur per week). Maar dat ballet streefde wel teveel naar lichamelijke perfectie. Daarom keert ze op 16 jarige leeftijd richting acteren omdat ze zich aangetrokken voelt door de onvolkomenheden van het leven. In 2008 vertrekt ze op 17-jarige leeftijd naar Amerika voor eerst de televisiefilm en daarna het echte werk van de bioscoopfilms.

Mia is niet gauw bang en blijft duidelijk in zichzelf geloven. Ook is ze een van de weinige jonge vrouwen die met kort haar en zonder badpak op de foto staat.  Op verschillende vlakken streeft ze haar leeftijd ruimschoots voorbij.  Zij timmert veel meer aan de weg dan haar evenknie Jennifer Lawrence (die misschien toch niet aan de Hunger Games trilogie had moeten beginnen).

Op een onverklaarbare manier kan Mia meerdere karakters tegelijkertijd uitstralen. Dat maakte haar de perfecte Alice in Wonderland. Tegelijkertijd dapper, nieuwsgierig en zorgzaam brengt ze orde in een chaotische droomwereld. Heerlijk om die standvastigheid en doeltreffendheid te aanschouwen.

In The Kids are all right van Lisa Cholodenko speelt ze de tienerdochter van lesbische ouders en wint daarmee de Breakthrough Actress Award.

En daarna komt het echt grote werk van Jane Eyre . Ze is perfect gecast op het kantelpunt tussen bescheiden meisje en assertieve  jonge vrouw. Op een heel natuurlijke manier slaagt ze er in om de literaire dialogen te voorzien van geloofwaardige urgentie en emotie. Er is sprake van chemie in haar relatie met Michael Fassbender.

Ben heel benieuwd hoe Mia volgend jaar Madame Bovary gaat aankleden.

Wasikowska-Photoshoot-alice-in-wonderland-2010-10340861-1183-1450

Wasikowska jane-eyre-wallpaper-2011

From → film

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: