Skip to content

Thomas Schütte – Große Geisten

04/02/2013

Grote Geesten

Museum de Pont in Tilburg is een mooie tussenstop op onze weg naar Gulpen. We bezoeken op de voorlaatste dag de tijdelijke Anish Kapoor (1954) expositie. Ik heb dit museum nog nooit zo druk gezien. De ruime lege hal is meestal een  goed voorbeeld van elitaire kunstbeleving voor de happy few waar Geert Wilders gehakt van maakt. Vandaag zijn die weinigen in grote getale opgekomen om toch vooral niets te missen. Kapoor is blijkbaar erg populair. Hij scoort ook financieel goed zoals blijkt uit de jaarlijkse veiling-overzichten: 2011/2012: $7,600.000,- en 2010/2011: $6,300.000,-. De tentoonstelling bestaat uit grote glimmende objecten die alleen al vanwege hun grote formaat en perfecte uitvoering indruk maken. Veel gebogen spiegelvlakken die me toch een beetje teveel aan de lachspiegels van de kermis doen denken. Dit zijn de producten van een uitgekookte en zakelijke verkoper die goed weet waar de markt behoefte aan heeft.

Gelukkig is er ook nog plek voor de vaste collectie. In een apart zaaltje staan 3 Grote Geesten van Thomas Schütte. Ook zij zijn groot en glimmend en perfect afgewerkt. Maar bij het aanschouwen overspoelen me de gedachten en emoties waar het bij Kapoor stil en koud blijft. Hoe heerlijk om moderne kunst te bekijken die meer antwoorden geeft dan vragen stelt. Hier wordt iets geheeld waarvan ik nog niet eens wist dat het stuk was. Bij een eerdere ontmoeting stonden ze niet zo gezellig gedrie bij elkaar en heb ik de beelden als grappig beoordeeld. Nu zo afgezonderd in een eigen ruimte worden ze vertederend en tragisch tegelijk. Het naambordje vermeldt dat het Große Geist 4, 5 en 15 zijn. Er zijn er dus blijkbaar meer.

Schutte-Photo-Barbara-Reale1

Thomas Schütte is in 1954 geboren in Oldenburg, ging naar de Kunstakademie in Düsseldorf en bleef daar wonen. Werd o.a. door Gerhard Richter opgeleid tot schilder. Hij vond het echter niet genoeg om alleen maar aan de muur te hangen en ging op zoek naar een directer contact met de werkelijkheid. Via de ruimtelijke ordening kwam hij uit bij zijn beeldhouwkunst. Kenmerkend in al zijn werk is een humorvolle melancholieke blik op de mens in de samenleving. Zijn kunst is een bewuste poging om de wereld te verbeteren.

Tussen 1995 en 2004 heeft hij 3 x 17 Große Geister gemaakt. Steeds in groepen van 3 en in 3 verschillende uitvoeringen: aluminium, gepolijst brons of staal. In totaal moeten er dus 51 grote geesten op de wereld staan. Hun grootte varieert van 2,5 tot 5 meter. De buitenuitvoeringen zijn soms ook nog geëmailleerd.

Schütte vormde de figuren uit lange strengen was waaromheen de mal werd gegoten. Vanwege dit zachte natuurlijke materiaal hebben de beelden een ludieke en vriendelijke uitstraling.  Ze zijn tegelijkertijd speelse aliens en organische Michelin-mannetjes die het beste met ons voor hebben. Ondanks hun overmaat blijven het vriendelijke dynamische kereltjes die in relatie staan tot hun omgeving.

En ze zijn duur. In 2010 is Grote Geest 16 geveild voor $4.000.000,-.
Een Kleine Geest van 45 cm brengt $190.000,- op.

6-8-17 Wolfsburg

no. 6, 8 en 17 Wolfsburg

Schütte, Thomas - Gans Grosse Geisten
Chicago – MCA – Museum of Contemporary Art
Utrecht_Griftpark_-_beeldengroep 2_
Griftpark Utrecht
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Wenen
boijmans van beuningen
Boijmans van Beuningen
wenen
Wenen
Advertenties

From → kunst

One Comment
  1. Joost permalink

    Leuk met die plaatjes, net een grote familie zo.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: