Skip to content

Buster Keaton (1895-1966)

10/02/2013

Sommige standpunten worden zonder merkbaar keuzeproces ingenomen. Het zijn geen vooroordelen of dogma’s want er is ergens toch wel sprake van een keuze. De voorkeur is echter zo vanzelfsprekend dat het lijkt alsof hij niet is gemaakt. Hij wordt pas geopenbaard op het moment van contact. Het lijkt soms genetisch bepaald maar dat is natuurlijk bij artistieke voorkeuren onwaarschijnlijk.

Voor mij komen de Rolling Stones voor de Beatles, wint Händel het van Bach, is de PvdA voor de redelijke mensen en kunst belangrijker dan sport. Je weet niet waar die voorkeuzes zijn gemaakt, je hebt ze je hele leven al en je kunt er ook niet meer van afkomen.

Sinds ik me kan herinneren prefereer ik  Buster Keaton boven Charlie Chaplin. Keaton is het genie van de komische stomme film. Charlie Chaplin is belangrijk, Harold Lloyd en Harry Langdon zijn best aardig maar ze kunnen niet in Keatons schaduw staan. Als ik nu na 90 jaar de 27 Keatonfilms uit de periode ’20/’28 herkijk blijkt dat ze die kleine eeuw moeiteloos overstijgen.

Voor de hedendaagse bioscoopbezoekers komt de zwart/wit geluidsfilm uit het stenen tijdperk. De stomme films worden daarmee prehistorie. Voor de serieuze stomme film is enig aanpassingsvermogen nodig. Je bent bewust met een vreemd medium bezig en hebt andere maatstaven nodig. De komische stomme film is veel beter toegankelijk en spreekt vooral het kind in ons aan.

circa 1925: American film comedian Buster Keaton (1895 - 1966).

Buster Keaton  (1895-1966) groeide op in de vaudeville act van zijn ouders. Hij was daarin ‘the human mop‘ die over het toneel werd gegooid. Ook leerde hij daar dat je meer succes hebt als je niet lacht. Beide eigenschappen werden gecombineerd tot een fysieke vorm van komedie die met een stoïcijnse gezichtsuitdrukking werd uitgevoerd. Slechts in één film heeft hij gelachen. Zijn bijnaam was dan ook  “The Great Stoneface“.

Hij kwam in 1917 naar Hollywood en leerde het vak in de 3 jaar dat hij bij Fatty Arbuckle werkte. In 1920 mocht hij op 25 jarige leeftijd zijn eerste 2-reeler maken. Een filmreel was 1000 voet lang en duurde 10 minuten. Een 2 -reeler is dus een film van 20 minuten met vaak een opvallende verhaalwending in het midden bij het wisselen van de rollen. Keaton maakte 18 van deze korte films. Ze bevatten bijna nog meer ideeën dan een lange speelfilm. Keaton speelt de acrobatische jongeman die volhoudend zijn doel in de gaten houdt en niet verzaakt tot dit bereikt is. Hij vindt altijd wel het aardige meisje die hem bijstaat en vaak krijgt hij haar ook nog. De camera is geen stilstaande beschouwer maar een actief onderdeel in het verhaal. Bijna alle filmtechnieken zijn dan al uitgevonden en worden toegepast.

 1. one week1In One week (1920) zet hij samen met zijn vriendin  het bouwpakket van een huis in elkaar waarvan de onderdeelnummers door een concurrent verkeerd zijn aangegeven.
 2. In Neighbors (1920) wordt een zeer acrobatische Keaton verliefd op zijn buurmeisje maar de families hebben ruzie met elkaar.
 3. In The Pale Face (1922) loopt hij als naïeve vlinderverzamelaar een oorlogszuchtig indianenkamp binnen.
 4. In The Boat (1921) bouwt hij een schip dat net te groot is voor de garagedeur. Zijn huis stort in, op de kade verdwijnt zijn auto in het water en tot slot zinkt de boot bij tewaterlating. Tragischer is bijna niet voor te stellen.
 5. In The Playhouse (1921) bemant hij het volledige orkest en zaal met een opname techniek die nog steeds niet duidelijk is.
 6. The Electric House (1922) is voorzien van automatische gemakken die zich natuurlijk tegen de bewoners keren.
 7. Cops (1922) is de ultieme achtervolgingsfilm.

Na drie jaar verdiende hij $2000,-/week en maakte 2-reels van $200.000,- die $2.000.000,- opleverden. Tijd om de overstap te maken naar de langere feature films. Van 1923 tot 1928 maakte hij er 9 die variëren in lengte van 40 tot 100 minuten. De acrobatische grappen hebben plaats gemaakt voor bijna surrealistische humor.

 1. Sherlock Jr – (1924) Keaton droomt dat hij een film binnenstapt en een diefstal oplost.
 2. The navigator (1924) – Keaton en zijn vriendin zijn de enigen aan boord van een groot passagiersschip dat onbestuurd op volle zee drijft.
 3. The General  (1927) – Keaton is een Zuidelijke treinmachinist die in de burgeroorlog achter het front terecht komt.

Na het financiële debacle van The General (in 1927 gemaakt voor $750.000,-) maakt hij nog één zelfstandige film. In 1928 tekent hij een contract met MGM waarbij hij niet meer de volledige zeggenschap heeft. Vanwege relatieproblemen en alcoholisme  kan hij de  overstap naar de geluidsfilm niet maken. In 1934 wordt zijn contract beëindigd en is hij failliet. Hij blijft waar het maar kan films maken maar zonder succes.  Pas in 1954 worden zijn stomme films gerestaureerd. Ze kunnen worden getoond en Keaton komt weer in de belangstelling. In 1960 krijgt hij een speciale Honorary Oscar en wordt zelfs populairder dan Chaplin.

Keaton-Wallpaper-Photo-Picture-Image-8

Misschien is het filmkarakter van Keaton nog wel het best te duiden in de vergelijking met Chaplin.

 • Keaton is altijd vol goede bedoelingen waar Chaplin doortrapt zijn eigen belang nastreeft.
 • Keaton heeft een gelijkwaardige relatie met zijn filmvrouwen. Chaplin plaatst ze op een onbereikbaar voetstuk.
 • Keaton is vrij van zelfmedelijden. Chaplin buit zijn ellende sentimenteel uit.
 • Keaton geeft niet op voor het doel is bereikt. Chaplin gaat al gauw bij de pakken neerzitten.
 • Keaton speelt slechts één van de filmpersonages. Chaplin is altijd het middelpunt waar alles om draait.
 • Keaton is een volwassen persoonlijkheid. Chaplin heeft een minderwaardigheidscomplex.
 • Bij Keaton kijk je naar jezelf en bij Chaplin naar een ander.
 • Keaton is een artiest en bij Chaplin zie je een vakman.

Een groot deel van zijn films is te downloaden bij: http://www.doctormacro.com/Movie%20Star%20Pages/Keaton,%20Buster2.htm

Keaton - sherlock-jr-buster-keaton

Keaton, Buster (Goat, The)_01

Keaton en Sybil Seely - the Boat

Keaton - general-buster-keaton-1

Keaton, Buster & Sybil Seely (One Week)_NRFPT_01

Keaton, Buster (Navigator, The)_04

Keaton, Buster_24

Buster Keaton in the 1920 movie 'Neighbors'

Keaton-and-Sybil-Seely-hottest-actors-28884986-1086-1401

keaton-buster-04-g

Advertenties

From → film

One Comment
 1. margo grootveld permalink

  Prima dat deze man een up_date krijgt. Lfs . MARGO

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: