Skip to content

Khajuraho

20/04/2013

De beeldschone en vroegtijdige weduwe Hemvati woont bij haar vader in Varanasi. De maangod Chandrama wordt verliefd op haar tijdens haar nachtelijke bad in de vijver. Na de gemeenschap blijkt Hemvati in verwachting. Tevergeefs verzoekt ze de maangod de tijd terug te zetten en de daad ongedaan te maken. Hij kan haar niet helpen maar belooft dat het kind de eerste koning zal worden van een machtige dynastie. Maar dan moet ze wel haar vaderlijk huis verlaten en haar zoon 85 tempels laten bouwen om de schande uit te wissen .

Hemvati vertrekt naar Kalinjar en baart in de bossen Chandravarman. Hij wordt geschoold in de oorlogvoering en administratie.  Op zijn 16de kan hij leeuwen en tijgers met zijn blote handen doden. Hemvati is tevreden en herinnert de maangod aan zijn belofte om hem als eerste koning van Khajuraho te installeren. Ze verzoekt haar zoon de vereiste 85 tempels te bouwen en daarmee de schande van de buitenechtelijke stamvader ongedaan te maken.

Met Chandravarman begint de Chandalla dynastie die gedurende 3 eeuwen (900-1200 AD) regeert over een rijk met een omvang van 700 km. De rijkdom kwam van edelstenen, teak en belasting op de landbouw. Naast de spirituele hoofdstad Khajuraho was er ook een administratief en een militair centrum. In 1202 verhuist de dynastie vanwege de komst van de moslims naar rustiger oorden.

De  85 tempels worden hoofdzakelijk tussen 950 en 1050 gebouwd. Ze zijn bijna allemaal gewijd aan Vishnu, Shiva en Jain.  Na het vertrek van het koningshuis verdwijnen ze in vergetelheid. Overgroeid door oerwoud en onder het zand ontkomen ze aan vernieling. Pas in 1838 worden ze door een Britse landmeter herontdekt. Tot nu toe zijn er 22 (van de 85) bekend en gerenoveerd.

De tempels zijn het klassieke voorbeeld van de Nagara stijl. Ze zijn gemaakt van blokken graniet of hard zandsteen in 5 tinten.  Er is geen cement of lijm gebruikt. Het beeldhouwwerk is vooraf per blok uitgevoerd en vervolgens met deuvels in de tempel gemonteerd. Het oppervlak is nooit geschilderd en wordt nu iedere 5 jaar gereinigd met water en ammoniak.

Van afstand kunnen de tempels niet imponeren. Daarvoor is de afwerking te kleinschalig. Van dichtbij val je van de ene verbazing in de andere. De detaillering is onvoorstelbaar groot en na 1000 jaar nog steeds verbluffend gaaf. De stijl verandert tussen de tempels niet veel. Er was blijkbaar weinig behoefte aan voortschrijdend inzicht. De steenhouwer voerde uit wat hem was opgedragen en had geen behoefte aan of kans op eigen creativiteit. De vorige tempel was zijn grootste voorbeeld. Maar het afwerkingsniveau blijft ook gelijk en is van een onwaarschijnlijk hoog niveau en doet me denken aan de Europese gotische kathedralen. (die uit de zelfde tijd stammen maar door milieu invloeden veel meer beschadigd zijn)

De tempels hebben de vorm van een berg omdat de goden in de Himalaya wonen. De voorstellingen aan de buitenzijde geven een beeld van de uitwendige hofcultuur van de Chandallas. Het interieur is klein en alleen bestemd voor de familie van de Maharadja. Er zijn slechts 4 aaneengeschakelde ruimten: entree, dansplaats, voor-heiligdom en heiligdom. Op de wanden worden de spirituele zaken uitgebeeld.
De buiten- en binnenzijde zijn overmatig bevolkt door sensuele meisjes met bolle borsten en ronde heupen die zich in de meest verleidelijke houdingen wringen.

Zoals alles in India is de uitleg van deze expliciete erotische afbeeldingen niet eenduidig.
Men weet het niet en kan alleen maar gissen naar de betekenis:

 • De liefde voor God is het grootste genot en daardoor het best te vergelijken met het erotische genot. Het nirvana wordt dan vooral in de tantra sex met zijn 48 seksuele activiteiten bereikt.
 • De man kan in de gemeenschap met de vrouw uit haar energiereserves putten en verlaat daarmee zijn inerte aard. Hij vergoddelijkt het innerlijke vrouwelijke deel in zichzelf.
 • De afbeeldingen beelden het huwelijk van Shiva en Parvati uit.

Khajuharo 1 -20130324E_3701India

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Khajuharo 4 - 20130324E_3639aMarijke

Khajuharo 5 - 20130324E_3638India

Khajuharo 6 - 20130324E_3694India

Khajuharo 7 - 20130324E_3710Marijke

Khajuharo 9 - 20130324E_3679India

Khajuharo 10 - 20130324E_3721India

Khajuharo 11

Khajuharo 12

From → beeld, kunst

2 reacties
 1. margo permalink

  Het verhaal mooi en goed verwoord, een herinnering aan een uniek tempelcomplex met verbasingwekkend beeldbouwwerk. X.m.

  Like

 2. Wat een mooi verhaal uit het verre, vreemde India en fijn dat je dit wilde delen. De foto’s maken nóg duidelijker wat je schreef. H.gr.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: