Skip to content

Paolo Nutini – Caustic Love (2014)

05/05/2014

Nutini, paolo

Whole lotta love van Led Zeppelin heeft een klassieke openingsriff. De vette Gibson van Jimmy Page stottert nijdig zijn venijn richting luisteraar. Het was de herkenningsmelodie van het Engelse muziekprogramma Top of the Pops. Aandachtig bekeek ik altijd mijn wekelijkse dosis op de BBC. Toen de kinderen oud genoeg waren volgden ze als vanzelfsprekend ook de tweestrijd tussen Blur en Oasis. Misschien is toen bij hen een diepere muziekbehoefte geboren.  Engeland is het land van de one-hit-wonders en te vroeg opgehemeld talent. De ene hype ontstond na de andere en we genoten van de muziek en uitdossing. Geen Nederlands popprogramma kon dezelfde wereldsterren brengen en deze kwaliteit bereiken. Het programma stopte geheel onverwacht in 2006.

Als dat niet was gebeurt zou dit het kanaal zijn geweest waar Paolo Nutini vanaf zijn eerste hit onder mijn aandacht was gebracht. Nu lees ik pas over hem bij de release van zijn 3de elpee door een Volkskrantrecensie van Gijsbert Kramer. Ik denk met een Italiaans popwonder te maken te hebben maar hij blijkt al een gevestigde Engelse ster die met een comeback bezig is. In zijn thuisland maar ook in Nederland waar hij in 2006 met zijn eerste cd al meteen 38 weken in de Nederlandse Album top 100 stond. Zijn derde album Caustic Love  komt zelfs op no. 4 binnen.  Fijn voor hem maar het maakt mijn ontdekking meteen wel een beetje minder exclusief.

Paolo Nutini (1987) is een Schot die zijn naam kreeg van zijn Italiaanse vader die met een Schotse uit Glasgow trouwde. Naast zijn naam kreeg hij vermoedelijk ook de looks van zijn vader. Het zal zeker een aandeel hebben gehad in zijn vroege succes op 19-jarige leeftijd. These Streets (2006)  is een capabel product van een veelbelovend singer/songwriter. Sunny Side up (2009) is beter en neigt zoals de titel voorspelt naar de vrolijke en ontspannen popmuziek. Paolo vermaakt zichzelf daarop met liefdesliedjes als een moderne Frank Sinatra. De cd komt op no. 1 op de UK Albums Chart binnen en Nutini moet toen het perfecte meisjesidool zijn geweest. Maar met roem en het geld  kwam natuurlijk ook de valkuil van de schaduwzijde. Hij doet er vervolgens 5 jaar over om het Schotse  drankmonster te beheersen en zijn zaken weer op orde te brengen voor de derde cd.

Paolo-Nutini-Caustic-Love-2014-1200x1200

Die cd is net als Sunny Side Up treffend getiteld. Caustic Love betekent bijtende liefde en zo gaat het er ook aan toe. Zoals een popalbum betaamt geven de 12 liedjes een staalkaart van de liefde en intermenselijke relaties. En zoals een klassiek popalbum betaamt lijken alle liedjes altijd al bestaan te hebben. Terwijl het toch allemaal nieuwe composities van Nutini zelf zijn. Hij co-produceerde ze met zijn geluidstechnicus Dani Castelar. Het ziet er dus naar uit dat Nutini’s inbreng groot was. Hij heeft zelfs Janelle Monáe kunnen strikken om mee te zingen in Fashion.

Nutini heeft duidelijk aan diepte gewonnen en blijkt over aanzienlijk kwaliteiten te beschikken. Hij gaat nu definitief de soul kant op. Het meest opvallend is zijn grandioze stem waarmee hij met groot gemak iedere stemming kan uitdrukken. Hij treedt daarmee in de traditie van grote Engelse soulzangers als Paul Rodgers (the Free) en Frankie Miller. Iedere stem is natuurlijk uniek maar als we toch met woorden gaan duiden koppelen we het gemak en het bereik van Sam Cooke aan het hese van Caleb Followill van Kings of Leon en voegen het harde venijnrandje van Mike Farris ten tijde van Salvation in Lights eraan toe. En soms zijn zelfs een flarden van Jim Morrison van the Doors of Shawn Smith van Satchel te horen.

Nutini, Paolo 3

Die stem is omkleed met gevarieerde, originele en redelijk eigentijdse composities. Alle klassieke muziekstijlen komen in retrovorm langs maar klinken nergens gedateerd. Na een aantal keer luisteren verdwijnen die referenties en associaties en vallen de brokstukken in en elkaar tot unieke Nutini liedjes.

De teksten gaan gelukkig allemaal over de wisselvalligheden van liefde en relaties en zijn doorspekt met voldoende filosofische observaties om Elvis Costello naar de kroon te steken. Ze zijn informatief en bieden binnen het klassieke kader voldoende originele observaties die genoeg te raden overlaten om meervoudig luisteren toe te staan.  Maar met zo’n geweldige stem krijgt iedere tekst al snel betekenis en inhoud.

Let me down easy, Though your love for me is gone,
Let me down easy, Since you feel that staying is wrong?

We are broken by others, But we mend ourselves.
We take comfort in strangers, But I don’t think it helps.
_______________________________________________________________

Someone like you wasn’t meant to be defined, Or confined or even met eye to eye.
Someone like you, is so beautifully designed, From the hands, all the way to the mind.
Just meant to be explored and then adored.
______________________________________________________________

From the corner of my eye, To the back of my mind. I recognize what you mean to me.
All the corners of our pictures, Are a long time afraid. They still symbolize what you mean to me.
You ask me to remember, A kiss is but a kiss. Well I’d be a fool to want more from you.
_________________________________________________________________
She makes me smile, she thinks the way I think, that girl makes me wanna be better.
Took her down Bleecker Street, so she drank the way I drink, I kissed the sky, to send a bluer letter.
That girl makes me wanna be a better man, gonna treat her like a real man can.
I might get eager, I might lose my cool, feel like I’m in the tension, in office at the school.
You’ll either love me, or you’ll hate me, cause I can see you got, no time for the in between.
But the reflection in your eyes, gonna look so much better.

En zo ziet er met beeld uit: Better Man -http://www.youtube.com/watch?v=niCTU47A7dU

De wereld is niet eerlijk. Wie heeft toegestaan dat zo’n mooie jongen ook nog zoveel andere benijdenswaardige eigenschappen bezit?

Nutini, Paolo_-_Press_Photo_1_-_Photo_Credit_Shamil_Tanna

 

 

 

Advertenties

From → muziek

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: