Skip to content

Colt Percussie Revolvers (1836-1860)

23/11/2014

 

TrueGritWalkercoltcartridge-5

In het ontroerende True Grit van Henry Hathaway (1969) speelt een Colt Dragoon bijna de hoofdrol. De 14-jarige Mattie Ross krijgt de onhandelbare grote revolver na de moord op haar vader uit zijn nalatenschap. Ze draagt het wapen de hele film in een katoenen zak bij zich en zweert dat ze de moordenaar ermee zal neerschieten. 40 Jaar later hebben de Coen Brothers in 2010 een matige en vooral fragmentarische remake van de film gemaakt. Op ieder onderdeel schieten ze te kort maar de prachtige revolver is gelukkig gebleven.

pepperbox-pistolsSamuel Colt (1814-1862) is niet de uitvinder maar wel de vader van de revolver. Voor zijn tijd waren de meerschots handwapens uitgerust met een draaiende meervoudige loop die leek op een peperbus (pepperbox). Ze werden dan ook peperbusrevolvers genoemd. Het nadeel was dat grotere kalibers niet mogelijk waren omdat het gewicht vanwege de samengestelde loop te groot werd. Aan boord van een schip op weg naar Calcutta zag Colt dat de spaken van het stuurwiel langs eenzelfde punt schoven. Het gaf hem het idee om een cilinder met kogels langs een loop te laten draaien. Het principe van de peperbusrevolver werd dus omgedraaid. Niet de loop draaide voor de stilstaande slagpin maar de kogelcilinder draait voor een stilstaande loop. Het principe van de cilinderrevolver was al eerder bij de vuursteenpistolen bedacht. Samuel Colt was dus niet de uitvinder maar werd wel de eerste die deze revolver op grote schaal produceerde.

Essentieel om zijn principe uitvoerbaar te maken was de uitvinding van het slaghoedje in het begin van de 19de eeuw. Het volgde de vuursteen (flintstone) ontsteking op waarbij de schutter altijd 2 soorten kruid voor ontsteking en stuwkracht moest laden. Dat bemoeilijkte en vertraagde het herladen aanzienlijk. Vanwege het slaghoedje was het mogelijk om de cilinderkamers vooruit te laden. Het slaghoedje heet in het Engels percussioncap en daarom worden deze revolvers percussierevolvers genoemd. In 1936 verkreeg Colt het patent op zijn ontwerp. Hij had tot 1857 het alleenrecht in Amerika op de productie van de revolvers.

Colt Patterson PercussionZijn eerste ontwerp was de Colt Paterson (1936) die is genoemd naar de plaats waar de fabriek stond. Het heeft een kaliber van 0.36 inch, weegt 1,2 kg, heeft een cilinder met 5 kogels en het effectieve bereik is 60 m’. Alle percussie Colts waren single action modellen: de trekker diende alleen maar voor het afvuren van het schot. De haan moest voor het afschieten eerst met de hand worden gespannen. Het wapen moest gedemonteerd worden om het laden. Met halfgespannen haan kon de loop gekanteld worden en de cilinder uitgenomen. Iedere kamer van de cilinder werd gevuld met kruid en een kogel. Om de kamer aan de voorzijde goed af te sluiten was een hefboom nodig die de iets te grote kogel in de kamer perste. Aan de achterzijde werd tot slot het slaghoedje geplaatst. Het was een hele klus dus de veelschieters droegen meerdere geladen cilinders bij zich. Ze namen wel het risico op zelfontsteking bij een val of beschadiging.

Colt Walker

In 1846 werd de laadhefboom geïntegreerd in het ontwerp van de Colt Walker. Het wapen hoefde bij het laden niet meer uit elkaar gehaald te worden en werd daarmee geschikt voor de cavalerie. De soldaten konden al rijdend hun wapen opnieuw laden.
10062254_6Het ontwerp had veel onvolkomenheden. De laadhefboom werd omhoog gehouden door een veer van onvoldoende sterkte. Tijdens het schieten kwam de hefboom soms naar beneden en versperde het draaien van de cilinder.
De Colt Walker is aanzienlijk groter uitgevallen dan de Paterson. Het kaliber is 0.44 inch, het gewicht 2 kg, 6 kogels in de cilinder en een effectief bereik van 90 m’. De Colt Walker was tot 1935 het meest krachtige seriehandwapen gemaakt. Die grote kracht kwam door de grote hoeveelheid zwart kruid. Tijdens het laden werd het soms gemorst over de andere kamers waardoor de cilinderkamers bij het afschieten beschadigd werden. Door de geringe betrouwbaarheid zijn er van de Walker maar 1100 stuks gemaakt. Er zijn er nog 170 van over en hij is daarmee de duurste Colt die in veilingen waarden tussen de $300.00 en $900.000 haalt.

1 Colt Dragoon 1848_3rd_model_dragoon_lg - blog

 

De Colt Dragoon heet eigenlijk de 1848 Percussion Army Revolver. Hij wordt Dragoon genoemd omdat hij is ontworpen voor de cavalerie met die naam. Het is een meer handelbare versie van de Colt Walker die alleen in een zadelholster vervoerd kon worden. Het gewicht werd van 2,0 naar 1,9 kg verkleind, de loop van 9 tot 7,5 inch ingekort en door een kortere cilinder werd de hoeveelheid kruid van 60 naar 50 gram beperkt. Daardoor was de kans op cilinderbeschadiging en meervoudige explosie kleiner. Het effectieve bereik nam daarmee wel af van 90 m’ tot 80 m’. De laadhefboom werd nu niet meer door een veer op zijn plaats gehouden maar met een pal aan de loop geborgd. Van de Dragoon zijn er ca. 18.500 gemaakt en hij  is daarmee een betaalbaar verzamelobject bij uitstek met een waarde variërend van $5000 tot $25.000.

1851Navy

Maar de 1,9 kg van de Dragoon is natuurlijk nog steeds veel te zwaar voor een handwapen. In 1851 kwam dan ook de Colt Navy 1851 die maar 1,2 kg woog. Dat kwam voornamelijk vanwege het kleinere kaliber van 0.35 inch. Het was het laatste model van de Colt revolvers die nog in de produktie-monopolie werd gefabriceerd. Het geproduceerde aantal van 272.000 is dan ook dienovereenkomstig. De naam is afkomstig van de op de cilinder gegraveerde Texas Navy overwinning.

1860Army

De laatste Colt percussie revolver was het Colt Army Model 1860. Hij heeft het beste van de 2 werelden. Het grote 0.44 kaliber van de Dragoon en het kleinere gewicht van de Navy 1851. De soldaten vereenvoudigden het laden door zelf papieren patronen te maken die bestonden uit een afgemeten hoeveelheid kruit en de loden kogel. Zodoende konden ze eenvoudig dit pakketje in de cilinder plaatsen. Het is met recht een army revolver omdat 130.000 van de 200.000 gefabriceerde revolvers aan het leger zijn geleverd.

De eerste patroonrevolvers werden rond 1856 geproduceerd door Smith & Wesson. Hun patentrechten liepen tot 1872 en Colt kon niet anders dan tot die tijd zijn percussierevolvers ombouwen zodat er patronen in pasten. De ingreep bestond voornamelijk uit het plaatsen van een andere cilinder. De laadhefboom bleef zitten maar was overbodig. Pas in 1972 kwam de eerste Colt revolver voor patronen: The Colt Open Top. Maar hier begint met de cartridge revolvers het tweede hoofdstuk van de revolvergeschiedenis. De wapens worden steeds meer gebruiksvoorwerpen en ik kan me goed voorstellen dat de echte westernfanaten bij de percussierevolvers blijven.

Colt 1872 open top

Colt 1872 open top

 

De charme van zo’n percussierevolver is heel goed in te voelen in de scène uit The Good, The Bad and the Ugly (Sergio Leone 1966) waarin Tuco (The Ugly – Eli Wallach) naar de wapenwinkel gaat en een nieuwe revolver uit zoekt. Hij kiest een Colt Navy 1851 die is aangepast voor patroonkogels.

From → design

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: