Skip to content

2014 in muziek

31/12/2014

Nieuwe muziek komt in principe altijd uit een onverwachte hoek. Verandering van smaak geeft nieuwe oren aan bekende genoegens. Vreemd genoeg stonden bijna de helft van mijn  cd’s van 2014  in het R&B lijstje van internetsite popmatters.

1. Mike Farris – Shine for all the people
2. FKA Twigs – LP1
3. Jessie Ware – Tough Love
4. St. Paul & the Broken Bones – Half the city
5. Paolo Nutini – Caustic Love
6. Prince – Art Official Age
7. Banks – Goddess
8. Jhene Aiko – Souled Out
9. Somi – The Lagos Music Station
10. Sam Smith – Sam Smith</strong.

Onderstaande cd’s zijn in 2014 uitgegeven. Ik heb meer gekocht maar die vallen buiten het onderwerp van dit blog. Want dan zouden ook de herontdekkingen uit eigen bezit mee mogen doen. Door een eindsprint ten gevolge van de jaarlijstjes ben ik op mijn gemiddelde van 1 nieuwe cd aankoop per maand gekomen. Net genoeg om de vernieuwing in stand te houden en niet teveel om mijn cd kast te belasten.

De eerste 5 cd’s staan in kwalitatieve volgorde, daarna is het om het even en zal de tijd zijn werk doen.

1 - Nutini Paolo

Paolo Nutini was al beroemd voor mijn tijd. Hij openbaarde zich met recht als de beste Engelse soulzanger van dit moment. Hij is natuurlijk helemaal goed omdat hij zijn tedere en menselijke liedjes zelf schrijft. Wat een doorleefde stem komt er uit zo’n knappe kop.

2 - simpson, sturgill
Ieder jaar is er plek voor slechts 1 hardcore country cd. In 2014 maakte Sturgill Simpson met Metamodern Sounds in Country Music alle andere country cd’s overbodig. Je hoort de reïncarnatie van Waylon Jennings maar ziet een tengere jongeman op het lelijkste cd hoestje van het jaar. Gelukkig doen de stem, de teksten en de gitaren dat beeld snel vergeten. Voor meer zie mijn blog. (https://erikgveld.wordpress.com/2014/06/07/sturgill-simpson-metamodern-sounds-in-country-music-2014/)

3 - bluespills

Blues Pills – Blues Pills

 

Blues Pills klinkt op het eerste gehoor vreselijk retro. Na overgave nemen ze je met hun bluesrock  mee naar een ongecompliceerde samensmelting van Led Zeppelin en Lynyrd Skynyrd.  De zangeres weet precies waar de grenzen van haar stem liggen en de gitarist speelt een cd lange gitaarsolo. Ze zijn het bewijs dat goede muziek niet altijd nieuw en grensverleggend hoeft te zijn. Het hoesje is bekend, origineel en toch eigentijds flowerpower. (https://erikgveld.wordpress.com/2014/09/05/blues-pills-blues-pills-2014/)

4 - sam-smith1

De foto doet denken aan een Sinatra Capitol thema elpee uit de jaren 50. En dat is ook precies wat je krijgt. Gevoelige liefdesliedjes die met een soms schaamteloos hoge stem worden gezongen. Late night music for only the lonely. Maar dit keer wel door de zanger zelf geschreven. Sam Smith is onlangs uit de kast gekomen. Heel onthullend hoe die kennis van zijn homofilie mijn beelden bij zijn teksten opeens veranderen. Smith komt daarmee ook veel meer in sfeer van Anthony and the Johnsons terecht.

5 - st paul & Broken Bones

Klassieke soul in nieuw geschreven liedjes. Je moet de vocale uithalen van St. Paul horen om ze te geloven. Hij brult en krijst alsof zijn hart uit zijn levende lijf wordt gerukt. Het is allemaal heerlijk over de top en voorzien van een ruime bandbezetting met blazers en een overstuurde elektrische gitaar. Maar ook de teksten zijn zeker de moeite waard.

6 - mikefarris-shineforallthepeople

Het was een complete verrassing dat Mike Farris na 7 jaar zomaar met een vervolg op zijn eerste gospel cd Salvation in Lights kwam. Opnieuw heerlijk vette overgeproduceerde upbeat klassiekers die nooit vergaan. Zijn scherpe stem snijdt met gemak de opmistische lyrics naar de voorgrond. Het wordt daarmee de optimale feelgood cd van het jaar. Zie ook mijn ontknopingsmuziek 1-5 blog over de eerste cd.. (https://erikgveld.wordpress.com/2014/10/20/ontknopingsmuziek-1-5/)

7 - fka twigs

FKA twigs – LP 1

FKA twigs heet eigenlijk Tahliah Barnett en komt met haar Jamaicaanse wortels uit Engeland. Het was een tip van onze zoon en is dankzij mijn echtgenote gekocht. Eigenlijk moet ik de industrial soul nog steeds een keertje met de tekst erbij beluisteren. Het is nu nog een groei cd die zijn potentie nog niet optimaal heeft ingelost.

8 - Hozier-album-cover-Raine-final-boost-1024x1024

Hozier- Hozier

Hozier was de laatste aanschaf van het jaar. De muziek reikt terug naar de elektrische delta blues en de gevoelige stem en inventieve teksten doen de rest. Een onverwacht oud geluid dat uit een 24- jarige Ier komt. Zijn liedje ‘Take me to the church’ werd zelfs de herkenningtune van Serious Request.

9 - Royal Blood

Royal Blood was een impulsaankoop. Misschien vanwege het prachtige hoesje, de lof van Jimmy Page en de behoefte aan ruige gitaren. Of ook om zomaar weer eens een cd te kopen. Dit Engelse hardrock duo doet me regelmatig aan het andere beroemde bluesrockduo denken: de White Stripes.

wodlp3.11298covertext

Volgens de lijstjes is Lost in a dream op afstand de beste cd van het jaar. Ik heb hem gekocht ondanks de afstotende bandnaam War on Drugs. Afstandelijke weltschmerz die wordt gezongen met een op Dylan lijkende stem. De cd heeft bij mij zijn kans gehad en me nooit helemaal gegrepen. Maar heeft natuurlijk wel met zijn cd van het jaar status zijn plekje in mijn kast verdiend.

11- Olsen, Angel burn-your-fire-for-no-witness-cover

Angel Olsen – Burn your fire for no witness

Angel Olson had dit jaar het indie genre moeten dekken. Vooral haar voorgeschiedenis met Bonnie Prince Billie was veelbelovend. Slechts een paar keer heeft ze me in de stemming gebracht. Wat niet is kan nog komen. Een voordeel van aankoop is wel dat je nog eens terugkeert. Want iedere investering vraagt om verantwoording.

From → muziek

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: