Skip to content

Ontknopingsmuziek 11-15

18/01/2015

Buddy Miller

Buddy Miller – Your love and other lies – 1995

Tijdens een optreden in Utrecht typeerde Buddy Miller zijn muziek als ‘loud music’. In de countrywereld zal het daar zeker voor doorgaan. Zijn eerste solo-album Your love and other lies is de perfecte fusie van country en rock. Miller zingt zijn liedjes met stevige stem en neemt de tijd voor zijn ruige gitaarsoli. Als zijn echtgenote Julie in duo mee gaat zingen is het echt feest. Ze fileren hun luide muziek in bloederige brokken hartzeer. De grotendeels in zijn woonkamer opgenomen cd werd geen verkoopsucces. Miller maakte daardoor wel meer naam als schrijver en producer. Hij was jarenlang de sologitarist en tweede stem van de Emmylou Harris band. De liedjes van Your love and other lies zijn bijna allemaal zelfgeschreven en de titels zeggen genoeg:  I’m pretending; Hold on my love; I can’t slow down; You’re running wild; Through the eyes of a broken heart; I don’t mean maybe. Maar het mooiste liedje dat tevens de cd zijn naam gaf is Don’t listen to the wind.

Love and lies she gave to me, Now a million lovers couldn’t set me free
She haunts me like the winds that blow, With a memory that won’t let go
Every face is her’s it seems, And when I sleep she’s in my dreams
All the  thoughts my heart recalls, Drench me like the rain that falls

Don’t listen to the wind, Don’t listen to the rain, Can’t you hear it call her name
Don’t say it’s alright, Don’t say it’s gonna end, It’ll be a long time before I can love again

 

Beyonce

 Beyoncé – Beyoncé – 2013

Het komt niet vaak voor dat een cd al één jaar na uitkomst wordt bevorderd tot ontknopings-cd. De liedjes zijn gegroeid en veranderd in een parelsnoer van herkenning. Beyoncé’s stem blijft een wonder van articulatie en zeggingskracht. Niet groot of bijzonder maar vooral boordevol menselijke emotie. Ze geeft de indruk dat haar teksten er echt toe doen. En dan is die stem nog maar één element in een breed scala aan indrukken. Naast de grensverleggende instrumentatie zijn er ook nog de beelden op de bijgevoegde dvd met de videoclips van alle liedjes. Alsof het nog niet genoeg is brengt ze daarop ook nog haar imago van de independent en bootylicious woman in. Tijdens het luisteren zie je haar voortdurend in je geestesoog optreden. Met deze 5-de cd is ze op 31-jarige leeftijd definitief ontstegen aan haar Destiny Child girlband periode. Ze is een grote en serieuze zangeres geworden.

ledzeppelini

Led Zeppelin – Led Zeppelin  – 1969

In 1968 verlaat Jimmy Page na 2 jaar de Yardbirds. Hij stopt met het goedbetaalde sessiewerk en stelt zijn eigen band Led Zeppelin (van Lead Zeppelin = loden zeppelin) samen. Tijdens de audities twijfelt hij aan de vocale kwaliteiten van de onbekende Robert Plant maar neemt de gok. Na 36 uur opnemen is in 1969 de eerste elpee klaar. Het is een genrebepalende aardverschuiving en de bluesrock is getransformeerd in hardrock. Amerika valt aan hun voeten en de Engelse band wordt de beste ter wereld. Hun legendarische Amerikaanse concerttours zijn beeldend in al hun decadentie beschreven in Hammer of the Gods van Stephan Davis (1985). De combinatie van de vette Gibson les Paul gitaar van Page en de schreeuwstem van Plant is trendsettend. De stoere vrouwonvriendelijke teksten komen zo uit het macho koker van de zwarte Chicago blues uit de jaren 50.

Been Dazed and Confused for so long it’s not true. Wanted a woman, never bargained for you.
Lots of people talkin’, few of them know, Soul of a woman was created below.
You hurt and abuse tellin’ all of your lies, Run around sweet baby, Lord how you hypnotize.
Sweet little baby, I don’t know where you’ve been, Gonna love you baby, here I come again.
Every day I work so hard, bringin’ home my hard earned pay, Try to love you baby, but you push me away.
Don’t know where you’re goin’, only know just where you’ve been, Sweet little baby, I want you again.

 

Handel opus 6

George Friedrich Handel – Concerti Grossi Opus 6 – 1739

De tweedeling van de klassieke muziek vindt plaats tussen hart en hoofd. Waar Bach de mathematische waarheid van zijn contrapunt door rationele inspanning kan bepalen heeft Handel alleen zijn weifelende hart om uit te putten. De protestante nederigheid van Bachs kerkmuziek wordt door Handel vervangen door galante feestmuziek voor de Engelse katholieke aristocratie. De 12 concerti grossi Opus 6 duren totaal 2,5 uur en zijn slechts in een maand geschreven. Het is broodmuziek want Handel had het geld hard nodig. Dat doet helemaal niets af aan de kwaliteit die zelfs door Beethoven werd geroemd. Het is een heerlijk smeuïge en gevoelvolle praal die het best in de ochtenduren beluisterd kan worden. Steeds opnieuw blijkt dat ik in wezen nog steeds katholiek ben en nooit protestant zal worden.

Modern Sounds

Ray Charles – Modern sounds in Country & Western – 1962

De blinde Ray Charles (1930-2004) verhuist op jonge leeftijd van New York naar Seattle om zijn zelfstandigheid te bewijzen. Met een zelfde resolute bravoure besluit hij in 1962 als eerste zwarte Amerikaan het compleet blanke bolwerk van de countrymuziek te betreden. Terecht noemt hij die elpee Modern Sounds in Country & Western. Zijn lenige soulstem blijkt perfect voor het schmierige dagdromen van Buck Owens, Don Gibson en de Everly Brothers. De big band begeleiding voegt extravagante jazz facetten toe aan de meer ingetogen country wereld. Ray Charles maakte een crossover van de R&B / Country markten naar de populaire blanke muzieklijsten. Het lukte hem zelfs in een tijd die bol stond van de Afro American Civil Right protesten en rasongelijkheid. Dankzij de country zijn er gelukkig volop beeldende teksten over ellende en liefdesverdriet. Verreweg het bekendste liedje is I can’t stop loving you.

I can’t stop loving you, I’ve made up my mind, To live in memory of the lonesome times
I can’t stop wanting you, It’s useless to say, So I’ll just live my life in dreams of yesterday
Those happy hours that we once knew, Though long ago, they still make me blue
They say that time heals a broken heart, But time has stood still since we’ve been apart

 

Wat aan deze aflevering voorafging:
1. Richard Strauss – Eine Alpensinfonie – 1915
2. Frank Sinatra – In the wee small hours – 1955
3. Miles Davis – Kind of Blue – 1959
4. David Bowie – Low – 1977
5. Mike Farris- Salvation in Lights – 2007
6. Black Album – Metallica – 1991
7. Franz Schubert – Symfonie in C majeur – D944 – 1825
8. Rory Gallagher – Calling Card – 1976
9.  Never No Lament – Duke Ellington – The Blanton-Webster Band (1940-1942)
10. Madrugada – Industrial Silence  – 1999

https://erikgveld.wordpress.com/2014/10/20/ontknopingsmuziek-1-5/
https://erikgveld.wordpress.com/2014/12/10/ontknopingsmuziek-6-10/

 

From → muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: