Spring naar inhoud

Gari Melchers (1860-1932)

27/04/2015

1 Julius_Garibaldi_Melchers_3038087868

Gari Melchers (1860-1932) is een typische kunstenaar tussen kunst en kitsch. Ik plaats hem overduidelijk aan de kunstkant maar kan me voorstellen dat de keuze ook anders gemaakt kan worden. Want goede kitsch heeft natuurlijk ook zijn kwaliteiten. Milan Kundera omschreef kitsch als die schoonheid waarvan je geniet maar waarvan je tegelijkertijd beseft dat iedereen het mooi zal vinden. Lange tijd ben ik het met die stelling volledig eens geweest. Nu ik er over schrijf merk ik dat deze bewering alleen opgaat als je eerst de overduidelijke kunst uitsluit. Rembrandt zal ook alom als mooi beschouwd worden en die kun je zeker niet tot kitsch degraderen. Misschien komt het begrip kitsch wel overeen met de tegenwoordig zo populaire ‘guilty pleasures’. Je geniet maar weet tegelijkertijd dat een kenner zijn aandacht hoger zou moeten richten. In het tv programma Tussen kunst en kitsch is de scheiding duidelijk. Als de expert een hoog bedrag noemt is het kunst en zo niet blijft het kitsch. Je zou hier uit af kunnen leiden dat alles van nature kitsch is en pas door hun aangeprezen kwaliteiten tot kunst wordt verheven.

Gari Melchers kwam onder onze aandacht bij een bezoek aan het troosteloze Katwijk aan Zee waar in het Katwijks Museum de tijdelijke expositie In het licht van de Egmondse School te zien is. De Egmondse school heette eigenlijk de Art Summer school in Egmond aan Zee. Het was het geesteskind van de Amerikaanse schilder George Hitchcock (1850-1913) die de kunstschool in 1884 stichtte. In 1905 vertrok hij naar Parijs en beëindigde daarmee de Egmondse school. Zijn Amerikaanse studievriend Gari Melchers (1860-1932) stond hem ter zijde. De school was meer een kunstenaarskolonie dan onderwijsinstelling en tijdens de zomermaanden kwamen gelijkgestemde schilders bijeen. Ze werkten samen en waren onder de indruk van het mooie licht en de kleurrijke folklore. Gari Melchers en James Jabusa Shannon spreken me vanwege hun menselijke onderwerpen het meest aan. Melchers exposeerde eerder in het Singer Museum Laren waar hij in 2010 bij de Expositie Dutch Etopia (1880-1914) ook de show stal. Die eerste indruk vervaagde en ik vergat zijn naam tot ik hem in Katwijk weer tegenkwam. Er hangen in totaal slechts 40 schilderijen en maar een paar ervan zijn van Melchers. Gelukkig toont de schitterende museumfilm meer schilderijen en educatieve levensbeschrijvingen. Tijd voor een Melchers blog om de zaken op een rijtje te krijgen en Melchers niet nog eens te laten ontglippen.

Om Melchers in mijn kunstkamp te trekken is zijn opleiding veelzeggend. Op zijn 17-de vertrok hij van Detroit naar de Kunstacademie van Düsseldorf. Drie later studeerde hij verder in Parijs waarna hij zich in 1882 al op 22-jarige leeftijd in Egmond vestigde. Gedurende 25 jaar verdeelde hij zijn tijd tussen zijn ateliers in Parijs en Egmond. Zijn schilderijen werden over de gehele wereld geëxposeerd en voornamelijk in Amerika verkocht. Hij werd lid van de toonaangevende Academie’s en Society’s en in 1909 leraar op de Kunsthogeschool in Weimar. In 1915 keerde hij terug naar Amerika.

Zijn schilderstijl is een tussenweg tussen het naturalisme en het impressionisme. Beetje in de stijl van mijn favoriete Haagse school maar dan met de heldere kleuren van de Deen Eckersberg (1783-1853) en zijn gouden licht. Ik pas er voor om schilderijen te gaan omschrijven . Daarvoor dienen de afbeeldingen. De veilingprijzen vallen een beetje tegen. Ze zijn moeilijk te achterhalen want de sites zijn alleen met abonnement te bezoeken. Soms glipt een indruk tussen de mazen door. Zoals The Goatherd die bij Christies voor $50.000 geveild werd. Dat doet Melchers jammer genoeg toch weer een beetje richting kitsch opschuiven. Ook het feit dat hij de Wiki Art nog niet heeft gehaald is veelzeggend. We moeten gewoon nog wat geduld hebben tot zijn faam gaat stijgen. Het Meisje met de parel van Vermeer werd in 1881 ook maar voor fl. 2,30 geveild. En ondertussen kunnen we gewoon genieten van de prachtige schilderijen.

2 Melchers, Gari - Glaspalast_München_1891_076b

3 Gari Melchers display_image (1)

5 Melchers Gari 12
6 Melchers, Gari 8

7 marriage-gari-melchers

8 Melchers books-and-art-the-letter-1882gari-melchers-american-1413591175_org

9 Gari-Melchers-Communion

10 slaapt-ze-of-bidt-ze

11 Melchers, Gari 9

12 Melchers, Gari 10

13 Gari Melchers 3

14 Melchers, Gari 17

Nellie Kabel, by Gari Melchers

Voor het gouden Deense licht van Eckersberg zie:
https://erikgveld.wordpress.com/2014/08/22/christoffer-wilhelm-eckersberg-1783-1853/

 

Advertenties

From → kunst

3 reacties
 1. Prachtig, inderdaad, “guilty pleasure”, had nog nooit van deze schilder gehoord noch iets van hem gezien. Ik kwam op dit blog terecht op zoek naar een schilder die heel misschien in 1932 een duinlandschap op Allardsoog, nabij het Friese Bakkeveen kan hebben gemaakt. Een plaatje van het ongesigneerde werk is te zien op mijn blog.

  Like

 2. Nico de Graaf permalink

  Op het 2e schilderij, in de kerk The Wedding staat mijn grootvader Jacob Schuit die gevraagd was te poseren als bruidegom voor dit werk.Het hangt volgens mij in het Detroit Institute of Arts Museum.Hij woonde in Egmond a/d Hoef.

  Like

Trackbacks & Pingbacks

 1. Gari Melchers | Schrijversblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: