Skip to content

3 vijftallen uit 2015

03/01/2016

Geheel onverwacht krijgt 2015 toch nog een afronding. Als ik de keuze tot vijf beperk wordt het een stuk eenvoudiger en stromen de voorkeurslijstjes uit mijn herinnering.

Beste boeken voor de eerste keer gelezen in 2015.

Middlelmarch

Een grandioze roman vol diepmenselijke psychologie en herkenbare personages. Het is moeilijke voor te stellen dat achter het pseudoniem George Eliot slechts één vrouw schuilgaat. Zo diep en alomvattend dat je nooit meer een poging doet om zelf een roman te schrijven.

zie ook: https://erikgveld.wordpress.com/2015/05/25/george-eliot-middlemarch-1874/

Cartarescu_De-Trofee_preview

Het wonder van de taal in al zijn scheppend vermogen. Als je nog niet schrijft is dit de aanleiding om er mee te beginnen. Deel 3 van de Cartarescu trilogie staat in de kast te wachten op het juiste moment. Want voor zoveel kwetsbare schoonheid moet je eerst de ruimte scheppen.

https://erikgveld.wordpress.com/2015/03/26/mircea-cartarescu-de-trofee-2002/

In the light

Een wonderbaarlijk debuut waaruit te leren valt dat je niet hoog genoeg kunt grijpen. Zia Haider Rahman maakt zijn roman zo geloofwaardig dat het bijna een autobiografie wordt. Pas bij zijn volgende roman kan ik controleren of hij fictie schrijft.

https://erikgveld.wordpress.com/2015/08/24/zia-haider-rahman-in-the-light-of-what-we-know-2014/

index

Siri Hustvedt behoort met haar man Paul Auster tot de New Yorkse schrijverselite. Van afstand lijkt hun leven voor de wind te gaan. Daarmee wordt het helemaal opvallend hoe ze in haar roman een tot waanzin brengend verdriet beschrijft. Het is een leven dat mogelijk is maar gelukkig alleen via een boek wordt beleefd.

https://erikgveld.wordpress.com/2015/07/12/siri-hustvedt-wat-me-lief-was-2003-what-i-loved/

9781780747774_0

Atticus Lish schreef een direct en potent boek over het immigranten leven in New York. Zijn taal en het rauwe straatleven komen perfect overeen met de onontwikkelde karakters van zijn personages.

https://erikgveld.wordpress.com/2015/12/14/atticus-lish-preperation-for-the-next-life-2014/

 

Mooiste cd’s uitgegeven in 2015

1 benjamin clementine-clem

Benjamin Clementine maakte met At least for now met gemak de cd van het jaar 2015. Tekst en muziek lijken op een openbaring.  De cd is zo goed dat je er niet onachtzaam naar wilt luisteren.

https://erikgveld.wordpress.com/2015/08/30/benjamin-clementine-at-least-for-now-2015/

2 Ruby Amanfu

Ruby Amanfu verhuisde op 3 jarige leeftijd van Ghana naar Nashville.  Toen ze ging zingen kwam ze daar al snel in de kring rond Jack White terecht. Ze zong in zijn band en nam met Standing Still een cd met favoriete covers op. Het zijn helend trieste liedjes die stil staan en wankelen op het kruispunt tussen country en soul.

3 Cassandra-Wilson

Eindelijk vindt Cassandra Wilson op 59 jarige leeftijd de juiste sfeer voor haar raspige stem. Ze heeft de liedjes van Billie Holiday opgenomen met de producer van Nick Cave. Stemmige late night music voor feesten en partijen maar ook goed met aandacht te beluisteren.

6 Chris-Stapleton-Traveller

Ieder jaar kan er een nieuwe country cd aan mijn verzameling worden toegevoegd. Overdaad schaadt in mijn favoriete muziek genre. Het is allemaal prachtig maar de variëteit eist ook zijn tol. Chris Stapleton wordt gezien als country maar mag voor mij ook tot de Americana gerekend worden. Prachtige doorleefde stem, stevige gitaar, goede teksten en lekker veel drankliedjes. Een waardig opvolger van Buddy Miller.

3a George-Ezra-Wanted-On-Voyage

George Ezra hoort eigenlijk thuis in 2014 maar kwam met vertraging tot mij. Hij was toen 21 jaar oud en Wise beyond his years. Zijn leeftijd en uiterlijk bereiden je niet voor op zijn oude en doorleefde muziek. Ben zeer benieuwd hoe dit nu verder gaat.

 

Mooiste oude muziek ontdekt in 2015.
Halverwege het jaar stokt het aanbod aan nieuwe muziek en ik grijp de gelegenheid om het nieuwe in het oude te ontdekken. Het wordt steeds leuker om de details in te kleuren of de ontbrekende puzzelstukjes in te passen.

Shepard, Jean 2

Jean Shepard (1933-heden) was na Kitty Wells de tweede grote country ster van de jaren 50. Ze is minder breekbaar en vertelt resoluut waar het op staat. Haar Songs of a love affair (1955) is het eerste concept album in de country wereld en kwam tegelijkertijd met de Sinatra Capitol Concept albums uit. Ze heeft een stroeve stem die even moet bezinken voor zij al haar countryleed openbaart.

Young, Faron 2

De Faron Young (1932-1996) op de foto is getting in an emotional moment. Geen zanger kan zijn stem zo mooi laten overslaan. Hij perfectioneerde de country tear van Hank Williams. Die fenomenale  stembeheersing bracht hem na de jaren 50 al snel in de mainstream country waar hij na veel wine, women en song op 64 jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

Sibelius-Karsh-30x40

Jean Sibelius (1865-1957) is de grootste Finse componist. Hij hield vast aan het tonale en raakte daardoor in de jaren ’20 buiten spel. Hij vond dat de andere componisten cocktails samenstelden terwijl hij het publiek puur koud water inschonk. Zo ziet hij er ook uit en het zal nog wel even duren voor ik klaar met hem ben.

Odetta

Odetta (Holms 1930-2008) was de stem van de beweging voor de burgerrechten. Zij is een voorloper van de folkbeweging van de jaren 60 en inspireerde de groten als Bob Dylan en Joan Baez. Met haar hese smachtende stem bracht ze veel klassieke folk en blues liedjes weer onder de aandacht.

Bailey, Mildred

Mildred Bailey (1907-1951) is de eerste blanke vrouw die in de jazz succesvol was. Ze zong in de swing periode van de jaren 30 en veel van haar liedjes lijken zo uit de Astaire Rogers musicals te komen. Heerlijk luchtige avondmuziek voor de perioden waar Billie Holiday (1915-1959) te somber wordt.

 

 

Advertenties

From → literatuur, muziek

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: