Skip to content

sportfilms 1-10

18/05/2016

trouble-with-the-curve-53191f089d116

Trouble with the curve – Robert Lorenz – 2012

De bejaarde honkbalscout Eastwood (82) krijgt een laatste kans zijn waarde te bewijzen. Hij heeft last van zijn ogen en wordt voor één keer geholpen door zijn dochter Amy Adams. Ze moeten een beloftevolle speler scouten en ontmoeten een concurrent in Justin Timberlake die natuurlijk geïnteresseerd raakt in Amy. De belofte haalt mooie computer statistieken maar kan geen boogballen slaan. Eastwood geeft een negatief oordeel maar de club wil de concurrentie voor zijn en contracteert de speler. In het hotel hoort Amy aan het geluid dat een onbekende werper boogballen gooit. Zij regelt een proefsessie bij de club en men constateert dat de gecontracteerde speler geen boogballen kan slaan. Eastwood had gelijk en zijn contract wordt verlengd, de werper wordt aangenomen en Amy Adams krijgt Justin Timberlake. Robert Lorenz heeft gedeeltelijk ook een vader/dochter film gemaakt. Aan zijn stijl is af te lezen dat Eastwood zelf ook gedeeltelijk op de regisseursstoel heeft gezeten. Boxoffice worldwide: $ 50 miljoen.

Michel Vaillant

Michel Vaillant – Louis-Pascal Couvelaire – 2003

Een jongensdroom waarvan Luc Besson er meerdere heeft geregisseerd. Dit keer bleef hij achter de schermen, zorgde voor de productie en schreef het scenario. Zijn naam stond garant voor een voor Europese begrippen gigantisch budget van €23 miljoen. De regie liet hij aan Louis-Pascal Couvelaire en deze gebruikt dezelfde felle kleuren als Besson. Het verhaal van de film is net zo onwaarschijnlijk als de gelijknamige strips van Jean Graton. De Vaillants en de Leaders zijn de grote rivalen op de 70ste editie van LeMans. Diane Kruger speelt de gevaarlijk verleidelijke love interest. Zij mag de tweede wagen van de Leaders rijden maar kruipt stiekem in het pak van Michel. Deze moet incognito uitkomen voor de Leaders omdat ze zijn vader hebben ontvoerd. Het verhaal is volkomen over de top en doet er eigenlijk ook niet toe omdat je op voorhand weet dat Michel gaat winnen. Het lukt hem nog net op het nippertje.  De Leader ligt aan kop maar lekt olie en wordt naar de finishlijn geduwd.  De Vaillant heeft een gesaboteerde lekke band maar wint op centimeters de 24 uur durende race. Overduidelijk een snelle Franse film met veel glamour en mooie mensen.

Coach Carter still-of-samuel-l.-jackson-in-coach-carter-(2005)-large-picture

Coach Carter – Thomas Carter – 2005

Bijna iedere rol lijkt perfect voor Samuel Jackson. Dit keer is hij zeer overtuigend als Coach Carter van een zwart highschool basketball team. Het schoolhoofd vindt dat het basketbal het hoogtepunt in de carrière van zijn scholieren moet zijn. Volgens de coach is dat nu juist het probleem. De zwarte leerlingen zijn na school bijna kansloos in de maatschappij. Slechts 6% gaat naar college en 33% wordt tussen 18 en 24 gearresteerd. Het schoolbestuur wil dat ze wedstrijden winnen en Jackson wil dat ze studeren. Daarom stelt hij de spelers alleen op als ze goede schoolprestaties halen. Ze worden lokaal kampioen maar de coach sluit de sportzaal omdat de rapportcijfers onvoldoende zijn. Het schoolbestuur is het er niet mee eens maar het team studeert door tot de coach het voldoende vindt. Ze gaan naar de play offs en verliezen met 1 punt. De coach is echter tevreden en het team heeft zichzelf bewezen. Hij heeft ze geleerd dat winnen een state of mind is en dat je dat alleen met respect voor elkaar voor elkaar krijgt.
De film is geproduceerd door MTV en de doelgroep wordt aangesproken met veel streetlife en tienermoeders.
Budget $ 30 miljoen; USA Boxoffice $67 miljoen

cinderella-man_still

The Cinderella Man – Ron Howard – 2005

Russell Crow speelt de werkelijk bestaande bokser James Braddock die het in de jaren 30 na een goede start net niet kan maken. Hij breekt zijn hand en zijn boksvergunning wordt hem ontnomen. De economische crisis slaat toe en hij kan 5 jaar lang zijn gezin amper onderhouden. Tot hij vanwege een uitvallende bokser zijn kans krijgt als uitdager van de wereldkampioen. Die kampioen Mike Bear is letterlijk een killer in de ring en Braddock lijkt kansloos. Maar Ron Howard heeft opnieuw een typisch Amerikaans sprookje gefilmd en de underdog wint door wilskracht en volharding.  Boksen blijkt een ware vechtsport die vooral op mentaliteit en concentratie wordt gewonnen. Voor een groot deel is dat vanwege de invloed van zijn trainer Paul Giamatti die hem financiert en motiveert. Ook zijn vrouw Renée Zellweger is van belang omdat zij ook tijdens de magere jaren in hem blijft geloven. Een typische Ron Howard film die altijd voorspelbaar en sentimenteel zijn maar door het ruime budget mooi gefilmd zijn. James Braddock staat voor de kansen van de underdog en wordt daardoor de Cinderella (Assepoester) Man genoemd.
Budget $88 miljoen; Boxoffice worldwide $110 miljoen.
Damned UnitedThe Damned United – Tom Hooper – 2009

Brian Clough (Michael Sheen) volgt in 1974 bij Leeds United de immens populaire Don Revie op die bondscoach wordt. Leeds werd onder de leiding van Revie landskampioen met ruw vechtvoetbal. Brian Clough krijgt zijn kans omdat hij samen met zijn partner Peter Taylor (Timothy Spall) Derby County van de tweede naar de eerste divisie promoveerde en kampioen werd. Hij heeft ook een persoonlijke vete met Revie die hem bij een bekerwedstrijd voor schut zette. Brian Clough is een bravour mannetje en denkt de club naar zijn hand te zetten. Hij komt in aanvaring met de voorzitter en wordt na 44 dagen ontslagen. Schoorvoetend keert hij terug naar zijn voormalige partner Peter Taylor en samen maken ze Nottingham vanuit het niets tot kampioen en winnen de Europacup. Regisseur Tom Hooper maakt er een typisch Engelse film van met veel couleur locale vol regen, modder en arbeiderswijken. Is ook nodig omdat hij als bijna alle Europese filmers met een kleine budget van $10 miljoen uit moest komen.

Tin-Cup

Tin Cup – Ron Shelton – 1996

All American Boy Kevin Costner speelt vanzelfsprekend veel sportmensen. Vaak zijn het honkballers maar nu is het een golfspeler. Het is een begaafd technicus die echter op het mentale vlak tekort komt. Hij heeft er vrede mee tot psychologe Rene Russo golfles bij hem komt nemen. Kevin valt voor haar maar René heeft al een vriend. Dat is de succesvolle golfer Don Johnson die haar niet op wil geven. Om zich te bewijzen schrijft Costner zich in voor de US open. Hij krijgt ruzie met zijn caddie maar komt toch door de voorronden. In de finale verspeelt hij zijn kansen omdat hij wil eindigen met een hole-in-one. Pas bij de 12de poging lukt het en hij toont aan dat hij nu wel met de spanning kan omgaan. Costner en Russo zijn een goed filmkoppel dat leuk kan kibbelen. De gemakzuchtige Costner leert zijn hoofd gebruiken en de gespannen Russo vindt de weg naar haar hart.
Ron Shelton kreeg een budget van  $45 miljoen voor het simpelste spelletje ter wereld. De 40-jarige Costner is in zijn prime en superfit. Hij is zelf ook een goed golfer en veel slagen zijn zelfgemaakt. De opbrengst worldwide was $75 miljoen.

Glory Road

Glory Road – James Gartner – 2006

Josh Lucas speelt in het waargebeurde verhaal de beginnende college basketbal coach die in het Texas van 1965 uit geldgebrek zwarte spelers selecteert. Dat is tegen de wens van het bestuur dat denkt dat deze tactisch tekort schieten en de druk niet aan kunnen. De coach heeft echter geen keus en speelt met zijn team basic en degelijk basketbal. Ze komen ver maar niet ver genoeg. Pas als hij zijn spelers op gekleurd verzoek meer creatieve ruimte geeft gaan ze overtuigen. Met het succes groeit buiten het team de weerstand tegen de zwarte spelers. Binnen het team is men van elkaars kwaliteiten overtuigd en verbroedert wit met zwart. Maar de buitenwereld wil er niets van weten en zelfs de KKK draagt zijn steentje bij. Ze houden vol tot aan de landelijke college finale. De coach wil geschiedenis schrijven en stelt een all black team op dat op het nippertje wint. James Gartner maakt er een meeslepend betoog over mensenrechten en de American Way of Life. Die morele boodschap zal voor een groot deel afkomstig zijn van producent Jerry Bruckheiner en studio Disney.  Budget $30 miljoen, Boxoffice USA $43 miljoen.

We-Are-Marshall

We are Marshall – McG – 2006

Amerikanen kunnen over letterlijk alles een film maken. Dus ook over het American Football college team van Marshall dat in 1970 omkomt bij een vliegtuigongeluk. De maatschappij geeft met een demonstratie te kennen dat er niet met honkbal gestopt mag worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Naast de spelers is ook het begeleidingsteam omgekomen en geen enkele coach wil from scratch aan de klus beginnen. Alleen de beginnende en een beetje eigenaardige Matthew McConnaughey wil wel helpen. Zijn staf krijgt hij met moeite bij elkaar maar voor de spelers moet hij voornamelijk uit andere sporten selecteren. Geen football talent wil zijn sportcarrière in gevaar brengen door bij een beginnend team te spelen. Voor tactiek is dus geen plaats en ze kiezen voor de simpelste aanval. Bij de eerste wedstrijd worden ze afgemaakt. Naast de werkelijke tegenstander spelen ze ook nog tegen het overleden team. De hele gemeenschap is nog bezig met de verwerking van het verlies van 75 mensen. Als de tweede wedstrijd wordt gewonnen lijkt het leed uitgewist. Het is schijn want er gaat 15 jaar overheen voor ze kampioen worden.
American Football is een waanzinnig gewelddadige en harde sport en wordt zo ook in beeld gebracht. De verwoestende bodychecks zijn bijna het belangrijkste spel onderdeel. Uitgevoerd op de spelers met de bal maar ook ter bescherming op iedereen zonder bal. Wat een verschil van mentaliteit met ons Europese voetbal waar men alleen voor de bal mag gaan.
Budget $65 miljoen; USA Boxoffice $ 43 miljoen.

 

blackball-5383101f1b24a

Blackball – Mel Smith – 2003

Bowls is the sport that time forgot. Het Engelse bowlen ziet er eruit als cricket, heeft de regels van het Franse Jeu de Boule maar wordt gespeeld met een houten bal van 1 kg. De ordinaire lowclass Paul Kaye dringt door in het upperclas bowl circuit. Hij kan de bal met veel bravoure op een Rizla vloeitje spelen en wint met overmacht van kampioen James Cromwell. Als hij echter vervolgens de scorekaart beklad wordt hij door het establishment voor 15 jaar gediskwalificeerd. De Amerikaanse manager Vince Vaughn ziet in Kaye de perfecte persoon voor spektakel TV en lanceert hem als The bad boy of bowls. De sponsors bieden tegen elkaar op en als Engeland tegen Australië moet spelen kan de bond niet meer langs Kaye heen en maken ze de diskwalificatie ongedaan. Zijn relatie met Cromwells dochter Alice Evans loopt echter stuk en Kaye gooit zijn magische ballen in de rivier. Hij vormt een team met zijn vijand Cromwell maar zij worden in de eerste helft door de Aussies afgemaakt. Pas als de liefde weer opbloeit en hij zijn ballen uit de rivier heeft gehaald worden ze succesvol. Ze kunnen nog net voor het einde gelijk komen en winnen vervolgens in de laatste en beslissende thunderbowl.

Natural - still-of-robert-redford-in-the-natural-(1984)-large-picture

The Natural – Barry Levinson – 1984

Robert Redford is een natuurtalent als honkbal werper. Als zijn vader sterft slaat de bliksem in de boom op het erf. Hij snijdt een honkbalknuppel uit het hout en graveert er de naam Wonderboy op.  Op zoek naar succes verlaat hij zijn liefje Glenn Close en vertrekt voor het grote honkbal naar Chicago. Onderweg wordt hij uit onverklaarbaar gronden neergeschoten door een verleidster en verdwijnt uit zicht.
16 Jaar later probeert hij bij een laag team terug te komen in het honkbal. Na lang wachten wordt hij opgesteld en slaat vervolgens de ene homerun na de ander. Als de club kampioen dreigt te worden wordt hij benaderd door verschillende personen die hem willen overhalen om een off-day te hebben. Kim Basinger vergiftigt hem zelfs om te voorkomen dat hij speelt. Maar Redford blijft natuurlijk Redford en geeft niet toe en slaat met gevaar van eigen leven zijn laatste homerun. Hij maakt het goed met Glenn Close en haar 16 jarige zoon blijkt natuurlijk van hem te zijn. Typische en een beetje voorspelbare Hollywood film die ook veel vragen onbeantwoord laat. Naar een kort verhaal van Bernard Malamud.
Budget $28 miljoen; USA Boxoffice $ 50 miljoen.

 

 

 

 

From → film

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: