Skip to content

Biopics 1 – 10

11/08/2016

Een biopic is een film over het leven van een werkelijk bestaand personage. De feiten zijn in principe naar waarheid. Toch kan er overdreven worden om de mythe te vergroten. De biopic is daardoor een tussenvorm van documentaire en drama.

spiceworldmovie

Spiceworld – Bob Spiers – 1997

De mooiste biopic is natuurlijk die waarin de artiest zelf de hoofdrol speelt. Of nog beter: een parodie van zichzelf maakt. De Spicegirls Scary Melanie Brown, Poshy Victoria Adams (Beckham), Sporty Melany C, Baby Emma Bunton en Ginger Gery Halliwell nemen vlot hun eigen imago op de hak. Lekker ordinair en plat kletsen ze zich door het dunne verhaaltje heen. Ze ontmoeten aliens, krijgen dansdrill van een militair, logeren in een horror landhuis, bevallen samen een vriendin en ontmoeten bekende showbizz figuren. Jools Holland leidt de show, Meatloaf rijdt de tourbus en Roger Moore is heerlijk Engels als hoofdbaas van het spektakel. Zonder hooggestemde verwachtingen is het een genoegen om naar te kijken.
Budget $25 miljoen en een tegenvallend gross worldwide van $50 miljoen. Blijkbaar waren ze nog niet doorgebroken in Amerika. Regisseur Bob Spiers was bekend van de tv serie Absolutely Fabulous.

Behind-The-Candelabra-Quad-DI

Behind the Candelabra – Steven Soderbergh 2013

Zelfs sterregisseur Steven Soderberg van de Ocean 11 series kreeg zijn budget niet rond voor een controversieel homo onderwerp. Dit ondanks de sterrencast van Michael Douglas en Matt Damon. Gelukkig is de tv-film ook op dvd uitgebracht. Soderberg concentreert zich op de in 1977 beginnende en 6 jaar durende relatie van de glamour pianist Liberace (Michael Douglas) met zijn jonge chauffeur Scott Thorson (Matt Damon). De 67-jarige Michael Douglas geniet zichtbaar van zijn over de top rol als homofiele tragische ster. De 43 jarige Matt Damon kan nog net voor zijn 17-jarige love-interest doorgaan. Alles ziet er van buiten suikerzoet en roze uit maar heeft een harde kern van drugs en pijn. Thorson kon de rijkdom niet dragen en geeft zich over aan drugs en rock&roll. Ik kijk geen tv films maar ben blij dat ik voor Soderberg, Douglas en Damon de uitzondering heb gemaakt.

Mr.-Turner-3

Mr. Turner – Mike Leigh – 2014

Mike Leigh is de kampioen van het Engelse maatschappelijke drama. Heel vreemd dus dat hij op 71 jarige leeftijd een kostuumdrama over een kunstschilder maakt. Hij vervangt zijn realistische stadsbeelden voor fluwelen landschappen, oogverblindende zeegezichten en van stoffen verzadigde interieurs. Het zijn directe citaten van de schilderijen van William Turner (1775-1851). Timothy Spall speelt de schilder als een grombeer die amper een volledige zin uitspreekt. Een vreselijke en egoïstische man die leeft in zijn schetsen en schilderijen en dat afwisselt met woordloze elementaire vrijpartijen met dienstboden en landlady’s. Voor mij brengt de persoon van de schilder zijn kunst niet dichterbij. Het werd ondanks de oogstrelende schoonheid een trage en saaie film met zeer goede kritieken. Door het over-acteren lijkt het voor mij teveel op een BBC kostuumdrama. Mike Leigh kan  zich dus beter beperken tot zijn maatschappelijk realistische eigen tijd.
Budget $10 miljoen.

ray-charles-jamie-foxx-1394459481

Ray – Taylor Hackford – 2004

Netjes chronologisch vertrekt de jonge en blinde Ray Charles (Jamie Foxx) van Florida naar Seattle om daar op eigen benen te staan. Hij vindt een baantje als pianist en laat zich, om vergissingen te voorkomen, in biljetten van $1,- uitbetalen. Als snel vindt hij troost bij de vrouwen die een zwak voor zijn handicap hebben. Hij voelt aan hun polsen welk vlees hij in de kuip heeft. Pas als hij zijn gospelmuziek naar popmuziek ombouwt vindt hij zijn eigen stijl en daarmee populariteit. Langzaam maar zeker stijgt zijn roem en raakt hij meer in de ban van ‘loose women’ en drugs. De film eindigt als hij zich eindelijk bevrijdt van zijn verslaving en een all American Hero wordt. Het verhaal is clichématig en verantwoord gefilmd door Taylor Hackford. Zelfs zijn drugsgebruik wordt braaf en vanzelfsprekend. Dankzij Jamie Foxx en de originele muziek van Ray Charles valt er voldoende te genieten. En natuurlijk is het tijdsbeeld met de interieurtjes van het exclusief zwarte milieu altijd de moeite waard.
Budget $40 miljoen, gross worldwide $75 miljoen.

ImNotThere3.PNG

I’m not there – Todd Haynes – 2007

De altijd originele Todd Haynes heeft een veelzijdige Bob Dylan biopic gemaakt. Zo veelzijdig dat het net zo goed een muziekfilm zou kunnen zijn. Hij heeft zich laten inspireren door leven en werk van Bob Dylan en daaruit zijn persoonlijke held gecreëerd. Bob Dylan veranderde regelmatig van persoonlijkheid en Haynes heeft dat probleem opgelost door verschillende acteurs  te laten spelen. Hij gaat zelfs zo ver dat hij ieder personage een andere naam geeft en er ook een vrouw bijdoet. Christian Bale speelt de akoestische folkie en christen, Cate Blanchet is de elektrische rebel, Richard Gere de filmacteur ten tijde van Billy the Kid en Heath Ledger is de beroemde familyman. Todd Haynes gebruikt het medium film ten volle en laat zich verleiden door een volkomen impulsieve verhaalontwikkeling. Prachtig als film maar voor de Dylanfans vermoedelijk niet erg geslaagd als getrouwe biopic.
Budget $20 miljoen, gross worldwide $11 miljoen

the-last-station-poster-james-mcavoy-10146076-1207-816

The last Station – Michael Hoffman – 2009

James McAvoy wordt als secretaris van de 80 jarige Tolstoj (Christopher Plummer) aangesteld. Hij adoreert de schrijver en stelt zich volledig in zijn dienst. Tolstoj leeft de laatste jaren van zijn leven in een commune en wil de rechten van zijn boeken aan het Russische volk schenken. Hij stuit daarin op heftig verzet van zijn aristocratische echtgenote Helen Mirren. Het resulteert in laaiende ruzies met tedere verzoeningen. Paul Giacometti is de leider van de Tolstianen die hun icoon tot zijn dood willen beschermen. Hij hoopt te voorkomen dat Tolstoj zich op zijn sterfbed aan de kerk overgeeft. Tolstoj ontvlucht zijn huis en de echtelijke ruzies. Het publiciteitscircus achtervolgt hem en hij sterft in een treinstation belegert door de pers. Zijn vrouw slikt haar eer in en kan het nog net op tijd aan zijn sterfbed goedmaken.
Heel knap dat regisseur Michael Hoffman van zo’n saai verhaal toch een onderhoudende film maakt. Het lukt door het weergaloze spel van de altijd ontwapenende James McAvoy en de vileine Helen Mirren. Maar zeker ook door McAvoys pragmatische liefje Anne-Marie Duff.
Budget €13 miljoen, gross USA $6 miljoen

coalminers daughter

Coalminers daughter – Michael Apted – 1980

Loretta Lynn is bijna de personificatie van de klassieke country&western muziek. Alsof we door de lens van fotograaf Walker Evans kijken betreden we het arme Kentucky mijnwerkersmilieu. Vader Levon Helm (van the Band) werkt hard om de vele monden te voeden en krijgt al zijn eerste kolenstofkuchjes. Als Loretta 14 is wordt haar zelfgemaakte taart gekocht door losbol Tommy Lee Jones op de plaatselijke feestavond. Ze trouwen overhaast en hij blijft tegen verwachting bij haar. Pas na haar 5de kind krijgt zij een gitaar en gaat serieus zingen. Met het eerste plaatje maken ze een tocht langs de radiostations en halen de hitparade. Ze mag optreden in de Grand Old Opry en breekt groots door. Ze ontmoet Patsy Cline en leert net voor haar vliegtuigdood hoe ze met het sterrendom moet omgaan . Loretta’s huwelijk wankelt, ze raakt overwerkt en vergeet haar teksten maar het huwelijk houdt stand. Het is allemaal waar gebeurd en Sissy Spacek zingt zelf haar liedjes. Ze zet een broze en meisjesachtige Loretta Lynn neer en won er een Oscar mee. Ik denk dat de echte Loretta steviger was en meer in het leven stond. Een ontroerende film als je van Country & Western houdt. Anders moet je het doen met de grandioze Tommy Lee Jones die als altijd op ingetogen manier een krachtige man met gebruiksaanwijzing neerzet.
Budget $15 miljoen, gross USA $ 67 miljoen

basqiat_14

Basquiat – Julian Schnabel – 1996

Gevoelige en artistieke film over de kwetsbare schilder Jean Michel Basquiat die in 1988 op 27 jarige leeftijd stierf. Regisseur Julien Schnabel heeft een sterrencast bij elkaar gebracht. Jeffrey Wight zet een onbevangen en naïeve kunstenaar neer. David Bowie is de strenge en serieuze Andy Warhol, Dennis Hopper de pragmatische kunsthandelaar en verder nog Benicio del Toro, Gary Oldman, Christopher Walken, William Defoe etc etc. Het verhaal is klassiek voor jonge beroemdheden. Basquiat wordt als zwarte speelse jongeman onverwacht talk of the town. De galeriehouders vechten om hem en zijn werk wordt impulsief aangekocht. Het gaat meer om de handel dan om de kunst. Hij komt in de kring van Warhol en wordt de eerste bekende zwarte schilder. Op 24 jarige leeftijd is hij beroemd en raakt verslaafd aan de heroïne. Drie jaar later sterft hij aan een overdosis.
Zijn werk is ongrijpbaar maar het blijft leuk om te zien hoe hij een reusachtig op de grond liggen doek bewerkt met verf. Hij behield zijn kinderlijke onafhankelijkheid en de enige die hem als mens behandelde was zijn vriendin Gina Cardinale die mooi door Claire Forlani is neergezet.
Budget $3,3 miljoen, USA Gross $3 miljoen

whats-love-got-to-do-with-it-Angela-Bassett-tina-turner-hero

What’s love got to do with it – Brian Gibson – 1996.

Angela Bassett en Laurence Fishburne kunnen zich lekker uitleven in een heftige versie van het Ike en Tina Turner verhaal. De plooibare Tina wordt als ze Ike wil verlaten hardhandig tot de orde geroepen. Zelfs na haar zelfmoordpoging kan ze zich nog niet van hem losmaken. Maar op den duur blijkt de scheiding onontkoombaar en start ze haar solocarrière. De film is voorspelbaar maar geeft een treffend tijdsbeeld van de zeventiger jaren. Het uitgangspunt is de autobiografie van Tina Turner dus we krijgen een eenzijdig beeld van hun partnership. De stralende Angela Bassett en bezeten Laurence Fishburne geven ruim voldoende kijkplezier en de door de originele Tina gezongen liedjes doen de rest. Who needs a heart when a heart can be broken?
Budget $15 miljoen, Gross USA $40 miljoen

sid-und-nancy-gary-oldman-6-rcm0x1920u

Sid and Nancy – Alex Cox – 1986

De Sex Pistols waren het boegbeeld van de Engelse Punkmuziek. Hun debuut elpee Never mind the bollocks was een sensatie. Niet omdat de muziek zo mooi was maar veel meer omdat die zo lelijk was. Punk was duidelijk meer attitude dan muziek. Boegbeeld en zanger Johnny Rotten was nog een koorknaapje vergeleken bij bassist Sid Vicious (Gary Oldham). In Amerika vindt hij zijn soulmate Nancy Spungen (Chloe Webb). Ze zijn voortdurend onder invloed en fucking bored. Zelfs sex is boring. Sid verlaat de Sex Pistols en start een solo carrière. Langzaam gaat hij met Nancy ten onder in het NY Chelsea Hotel. Ze versterken elkaars destructieve neigingen. Vooral als ze zonder heroïne zitten zijn er veel vechtpartijen. Terwijl ze voortdurend vol houden dat ze gaan afkicken. Zo’n film kan niet anders dan slecht aflopen: de 20-jarige Nancy wordt in 1978 doodgestoken en Sid gearresteerd voor moord. Na de film komt hij op borgtocht vrij en sterft een jaar later op 22 jarige leeftijd aan een overdosis.
Regisseur Alex Cox geeft ons een intiem inkijkje in deze afgrijselijke wereld. Het wordt bijna een karikatuur van de punkwereld en Gary Oldman kan zich lekker uitleven als de gestoorde Sid Vicious. Het is een van zijn vele gestoorde gekken. Jammer dat Andrew Schofeld helemaal niet op Johnny Rotten lijkt. Courtney Love is in de entourage en past natuurlijk perfect in dit plaatje.
Budget $4 miljoen, gross USA $3 miljoen

 

 

Advertenties

From → film

3 reacties
  1. Ik weet niet waar je de tijd vandaan haalt. Elke keer ben ik weer verbaasd wat je ons allemaal voorschotelt. Bijzonder leuk en informatief, Erik!!

    Like

Trackbacks & Pingbacks

  1. Biopics 11-20 | Ontknoping
  2. Biopics 21-30 | Ontknoping

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: