Skip to content

Rihanna – Anti – 2016

23/09/2016

0-rihannas-next-album-may-have-a-caribbean-vibe-1446408623-1200x675

Er zijn muzikanten die zich op eigen kracht aan je opdringen. Bij een eerste recensie van de nieuwe cd kijk je er van op dat de persoon in kwestie volwassen is geworden en een verrassend goed album heeft afgeleverd. Teenidol Justin Bieber is daar met zijn 4de cd Purpose een goed voorbeeld van. Als de lof blijft stromen wordt het tijd voor een download. Je luistert een keer en het klinkt veel beter dan verwacht. Bij Justin Bieber eindigt het proces daar maar bij ANTI van Rihanna ontstaat juist de interesse. Je blijft geboeid luisteren en merkt dat je geen duidelijke mening kunt vormen. De mindere liedjes worden steeds bekender en daardoor beter. Een paar luisterbeurten later verdwijnt zelfs het irritante openingsliedje en sluit het net van de fascinatie zich. Je bent verkocht en de aankoop van de cd is een bezegeling van de overeenkomst.  1-rihanna-puma-deal-00-1500x900-1500x900

Bij Rihanna was er, net als bij Justin Bieber, de nodige weerstand te overwinnen. Ze voelde een beetje als het kwade puberzusje van de alom geachte Beyoncé. Het ordinaire meisje van de dansrap dat alleen maar haar best deed om te choqueren. Beyoncé is de Good Girl die succes op succes stapelt en op God en manlief Jay Z bouwt. Haar laatste 3 cd’s zijn onovertroffen muzikale hoogstandjes met een perfecte mix van maatschappelijke verantwoording. De wereld van Rihanna is die van sex, groove en pillen. Zij positioneerde zich als de Bad Girl die op iedereen kwaad is. Het fanatieke meisje  dat zich staande houdt in de grote kwade wereld. Beyoncé & Rihanna zijn een beetje de Meryl Streep en Marlene Dietrich van de zwarte damesmuziek. Meryl doet alles tot in de perfectie, heeft geen fout gemaakt en wordt bedolven onder lof. Dietrich kan amper acteren of zingen maar komt er grandioos mee weg. Ze blijkt daardoor op de lange duur meer te fascineren en Dietrich’s foto’s worden op mijn pinterest account verreweg het meest gerepint. Haar ‘praatzingen’ bracht haar in de grootste zalen waar ze tot op hoge leeftijd muzikaal triomfeert. Ze reisde als liefje van Generaal Patton mee met zijn Ardennen offensief en kon, zelfs als Duitse vijand, voor de geallieerde troepen zingen. Dietrich blijft het mysterie dat de waarnemer steeds in verwondering achterlaat terwijl Meryl als vleesgeworden perfectie niets meer laat raden.2-6944129-rihanna-1600x1000-1600x1000

Het moet nog blijken of ditzelfde proces ook bij Rihanna in werking wordt gezet. Haar 8ste cd ANTI is pas de eerste cd die fascineert. Ik hoopte natuurlijk op meer plezier en luisterde meteen CD 1 t/m 7 maar kwam niet onder de indruk. Het klonk precies zoals ik dacht dat Rihanna zou klinken. De albumtitels spreken voor zich. Ze verandert langzaam van een popzangeres op de Cariben naar een opstandige R&B bitch in New York. Music of the sun (2005), A girl like me (2006), Good girl gone bad (2007), Rated R (2009) , Loud (2010), Talk that talk (2011), Unapologetic (2012). De albums volgen elkaar snel op en worden goed gekocht. Ze zijn eenduidig en lijken vooral bestemd voor feesten en partijen. Toch was mijn inhaalslag nuttig omdat ik bij terugkeer naar ANTI haar nieuw gevonden stijl veel beter kan plaatsen en waarderen. Na een adempauze van 4 jaar is RiRi op 28 jarige leeftijd eindelijk volwassen geworden.

4-rihanna_photoshoot-pictures-1024x768

Rihanna is als Robyn Rihanna Fenty in 1988 geboren op het zelfstandige Caribische eiland Barbados. Het is een wonder hoe snel ze haar 280.000 landgenoten ontvlucht. In 2003 vormt ze een meisjestrio dat auditie doet voor een bezoekende platenproducer. Deze was vooral onder indruk van haar persoonlijkheid. The minute Rihanna walked into the room, it was like the other two girls didn’t exist. Hij vroeg haar een demo te maken die ze in weekends en schoolvakanties opnam. De opnamen werden rondgestuurd en in 2005 tekent ze een contract bij Def Jam Recordings. Kort daarop kwam de eerste cd uit en als de rest volgt wordt ze met > 200 miljoen units een van de meest verkopende artiesten ter wereld. The sky is the limit en in 2015 sluit ze voor $25 miljoen een contract af met Samsung voor de promotie van de Galaxy telefoonlijn en de sponsoring van haar ANTI cd met bijbehorende wereldtour. Toch is geld als je er teveel van hebt ook niet alles. Rihanna wil als serieus artiest erkend worden. Met ANTI neemt ze het heft in handen en schrijft haar eigen teksten onder de naam R. Fenty. Aan de productiekant past ze de verdeel en heers methode toe. Ze huurt zoveel producers in dat ze zelf als executive producer boven komt drijven en de regie heeft.

anti_00

De cd ANTI is op alle manieren dwars en mysterieus. Het hoesje is groter dan normaal en past dus in niet mijn cd kast. Alle teksten zijn in braille geschreven en zelfs de artiestennaam op de rug ontbreekt. Het boekje van 20 pagina’s staat vol met weinig interessante snapshots waartussen een vage Rihanna te herkennen is. Op de bijgeleverde poster staat hetzelfde jongetje als op de cd cover en op de achterkant een tekst van Rihanna en Roy Nachum.

I sometimes fear that I am misunderstood.
It is simply because what I want to say,
what I need to say, won’t be heard.
Heard in a way I so rightfully deserve.
What I choose to say is of so much substance
That people just won’t understand the depth of my message.
So my voice is not my weakness,
It is the opposite of what others are afraid of.
My voice is my suit and armor,
My shield, and all that I am.
I will comfortably breath in it, until I find the moment to be silent.
I live loudly in my mind, so many hours of the day.
The world is pin drop sound compared to the boom
That thumps and bumps against the walls of my cranium.
I live it and love it and despise it and I am entrapped in it.
So being misunderstood, I am not offended by the gesture, but honored.
If they let us…”

Zelfs de songtitels ontbreken en de hoop op songteksten heb ik dan allang opgegeven. Mensen die streaming luisteren krijgen meer informatie dat de hardwarebezitter. Ik moet raden naar de songtitels en kan alleen maar aan het cijfer op de cd-speler aflezen waar ik ben. Gelukkig is daar dan internet om iets van het mysterie te ontdekken.

anti-bootlet

Het jongetje op de cd cover blijkt een jeugdfoto van Rihanna te zijn op haar eerste dag van de kinderopvang. Over de foto heen is in braille een gedicht van Chloe Mitchell gedrukt. Rihanna verklaart haar keuze voor braille: “Sometimes the ones who have sight are the blindest.” Het gedicht heeft dezelfde tekst als die op de achterzijde van de poster. Hij gaat over niet begrepen worden en opkomen voor je eigen waarden. En ook dat het een positieve impuls kan zijn om je niet te conformeren en te accepteren dat je niet wordt begrepen. Daar komt ook de titel van de cd vandaan. Haar werk is de ANTIthesis van wat men van haar verwacht.

5-rihanna-cover-story-02_170657678611-887x1200

Gelukkig wordt in muziek meer mysterie geaccepteerd. De 15 liedjes laten zich beluisteren als een caleidoscoop aan stemmingen. De afwisseling in stijlen is zo groot dat het bijna een verzamelalbum is. Dat is dan ook de voornaamste kritiek die door de recensenten wordt geleverd. Een gefragmenteerd album heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt nu lekker met ieder liedje steeds opnieuw beginnen en iedere keer een andere favoriet uitkiezen. Haar stem is impulsief en verandert binnen het liedje van stemming. Hij is ook niet lineair opgenomen en valt al in als de vorige frase nog na klinkt. Ze heeft een luie slordige manier van zingen en doet weinig moeite om verstaanbaar te zijn.

Als ik de clips ga bekijken merk ik dat mijn mysterie meteen verdwijnt. Anders dan bij de filmpjes van Beyoncé blijft er niets meer te raden over en zie ik weer feestbeest Rihanna van vóór ANTI. Ik stop er snel mee en hoop dat er geen schade is aangericht. Ook mijn voorgenomen onderzoek naar de teksten geef ik snel op. Rihanna weigert mee te werken aan verder graafwerk en ik besluit dat het goed leven is met het onpeilbare raadsel dat ze muzikaal is.

rihanna-anti

Advertenties

From → muziek

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: