Skip to content

Science Fiction Films 1-10

20/01/2017


stargate-gate

Stargate – Roland Emmerich – 1994

De Egyptoloog James Spader activeert bij toeval een sterrenpoort die in 1928 in Egypte is gevonden. Hij staat is verbonden met een tweede poort aan de andere kant van het heelal. Spader gaat mee met de militaire ontdekkingsmissie onder leiding van de norse kolonel Kurt Russel. Ze lopen door de vloeibare deur heen en komen uit in een woestijn. Russel heeft een bom bij zich om in geval van gevaar de stargate te vernietigen. Een inheems slavenvolk neemt hen op tot ze tot de orde worden geroepen door een alien ruimteschip. De heersers hebben de poorten in 10.000 BC geplaatst om hun ondergaande ras te beschermen. Het is een Egyptisch uitziende beschaving en hun keizer heet Ra. De aardlingen worden gevangen genomen en Ra wil de bom via de poorten terugsturen naar de aarde. Gelukkig komen de slaven in opstand tegen hun overheersers. Als deze wegvluchten kunnen ze de bom naar hun ruimteschip transporteren en laten ontploffen. De missie keert terug naar aarde en Spader blijft achter bij zijn liefje die hem de taal heeft geleerd.
Regisseur Roland Emmerich is een blockbuster expert. Hij maakt geen intellectuele films maar lekker stevig vermaak aangezet met bombastische muziek. Hij krijgt er het budget voor om zijn sets indrukwekkend uit te voeren. De gevoelige Spader en de stoere Russel zijn goed gecast maar Jaye Davidson steelt de show als androgene jonge keizer in de stijl van farao Echnaton. Hij lijkt heel kwetsbaar maar is gevaarlijk gemeen. Budget $55 miljoen boxoffice worldwide $200 miljoen.

edge_of_tomorrow_by_sachso74-d7iqhzj

Edge of tomorrow – Doug Liman – 2014

In de naaste toekomst is Europa bezet door aliens die de Mimics heten. Net als in WW2 openen de Amerikanen hun bevrijdingsoffensief. De showmajoor Tom Cruise wordt tegen zijn zin bij de infanterie geplaatst. Ze vechten in robotpakken en worden op het strand gedropt. Cruise wordt door een Mimic gedood en krijgt vreemd bloed in zijn wond. Zijn leven wordt daardoor gereset en hij ontwaakt op het moment van aanmonstering. Hij sterft keer op keer en omdat hij steeds dezelfde dag beleeft lijkt hij voorspellende gaven te hebben. Emily Blunt is een voorbeeldige infanterie soldaat die dezelfde gaven had. Ze gingen verloren nadat ze een bloedtransfusie kreeg. Ze weet dat Cruise in zijn dromen kan zien waar het brein van de Mimics zich bevindt. Met harde hand traint zij Cruise en schiet hem dood als hij gewond raakt. Langzaam komen ze dichter bij hun doel. Maar dan raakt Cruise alleen maar gewond en krijgt in een ziekenhuis een bloedtransfusie. Hij verliest zijn gave en ze krijgen een laatste kans om het brein, dat zich onder het Louvre bevindt, uit te schakelen. Het is een Hollywoodfilm dus het lukt net op het nippertje.
Actiefilmer Doug Liman (van de Bourne trilogie) heeft heel authentiek gefilmd alsof het echt een WW2 invasie betreft.  De Mimics zijn wervelende tentakelbollen die zich doeltreffend verplaatsen. Leuk om Blunt en Cruise tegengesteld aan hun imago te zien gecast. Blunt is nu de stoere en Cruise de twijfelaar. Het idee van de herhaalde tijd was al bekend van Groundhogday (Harold Ramis 1993) maar wordt nu op supersonische snelheid uitgevoerd. Zoals alle big budget spektakelfilms is de finale een voorspelbaar verplichting die je moet uitzitten. Budget $180 miljoen en boxoffice worldwide $370 miljoen

space-cowboys-5257b32068549

Space Cowboys – Clint Eastwood – 2000

Een Russische verkeerssatelliet raakt defect en dreigt neer te storten. Om de Russen voor gezichtsverlies te behoeden sturen de Amerikanen een spaceshuttle om het manco verhelpen. De software van de satelliet is echter zo verouderd dat 4 gepensioneerde ruimtevaart veteranen hun kans krijgen. Clint Eastwood, Tommie Lee Jones, Donald Sutherland en James Garner komen met moeite door de training. Het lijkt in eerste instantie op een komische film vol met oude mannen grappen. Eenmaal in de ruimte verandert het genre en krijgen we een onvervalste science fiction film. De satelliet blijkt veel groter dan verwacht en heeft een dodelijk afweermechanisme. Hij is voorzien van 6 kernkoppen die bij een aanval op Amerika worden afgevuurd. Gelukkig was Tommie Lee vlak voor vertrek ongeneeslijk ziek verklaard en kan hij zich opofferen om de satelliet letterlijk naar de maan te sturen.
Regisseur Clint Eastwood heeft altijd sierlijke camerawendingen en is dus de juiste man om de gewichtsloosheid prachtig te verbeelden. Ook de spaceshuttle wordt in al zijn finesses getoond. Clint en Tommy Lee zijn natuurlijk altijd leuk om te zien. Budget $60 miljoen / boxoffice worldwide $120 miljoen.

the-hitchhikers-guide-to-the-galaxy

Hitchhiker’s guide tot the Galaxy – Garth Jennings – 2005

De Vogons vernietigen de aarde omdat er een hyper express ringweg door de ruimte moet komen. Martin Freeman en Mos Def kunnen net op tijd als verstekeling in een Vogon ruimtevaartuig wegkomen. Ze worden ontdekt en in de ruimte gedropt waar het ruimteschip van president Sam Rockwel hen oppikt. Zooey Dechanel is zijn rechter hand en wordt de love interest van Martin Freeman. Ze beleven de nodige flauwkomische avonturen waarna ze uiteindelijk bij een planeten fabrikant terechtkomen. Er is gelukkig een back up van de aarde gemaakt en zo kunnen ze de aarde toch nog redden van de ondergang. Regisseur Garth Jennings heeft een hele prestatie verricht ondanks de ongein toch een logisch verhaal te vertellen. De plotontwikkeling is volkomen onvoorspelbaar maar met de nodige souplesse goed te volgen. Veel slimme vondsten die natuurlijk uit de cultroman van Douglas Adams komen.

  • Supercomputer Deep Tought moet de levensvraag of life, the universe and everything beantwoorden. Na 7 miljoen jaar rekenen geeft hij zijn antwoord: 42. Voor de vraag die bij dit antwoord hoort moet een nieuwe computer worden gebouwd die over 10 miljoen jaar antwoord geeft.
  • President Sam Rockwel heeft 2 hoofden die hij ook nodig heeft voor zijn verschillende taken.
  • Belgium is the most unspeakable rude word.
  • Op een planeet krijgt ieder die een origineel idee heeft een tik op zijn hoofd.
  • The point of view gun geeft meteen de standpunten weer van degene die geraakt is. Ontworpen door kwade huisvrouwen die eindelijk wilden weten wat hun mannen dachten. Werkt alleen op mannen en als ze er mee op de Vogons schieten vallen ze van depressie achterover.

Absurde humor is als altijd onvoorspelbaar geniaal of ongelooflijk flauw. De 4 hoofdpersonages zijn goed onderscheidend. Sam Rockwell is maf komisch,  Zoey vreemd bijdehand en basic, Mos Def relaxed en Martin Freeman is de typisch droogkomische Engelsman. Jim Henderson (van de Muppets) zorgt met zijn Vogon poppen voor de overige personages. Heerlijk om $50 miljoen aan zoveel ongein te besteden en nog fijner dat het ook nog $100 miljoen worldwide opbrengt.

upside down

Upside Down – Juan Solanas – 2013

In een tweeling wereld bestaat er een dubbele zwaartekracht tussen de boven- en benedenwereld. De hemel van de benedenwereld is het landschap van de bovenwereld. Alleen het Transworld kantoorgebouw verbindt beide werelden. Ieder voorwerp of mens wordt door de zwaartekracht van zijn eigen wereld aangetrokken. Jim Sturgess leeft in de benedenwereld en klimt in verboden gebied via de bergen naar de bovenwereld. Hij ontmoet daar Kirsten Dunst maar wordt ruw van haar gescheiden door de veiligheidspolitie. Tien jaar ziet hij haar op tv en wordt verliefd. Om haar te ontmoeten gaat hij in het Transworld gebouw werken. Er heerst daar dubbele zwaartekracht en de medewerkers van de bovenwereld werken omgekeerd op de plafonds van de benedenwereld. Sturges maakt een pak van bovenwereld materie om op zijn kop te kunnen lopen. Kirsten Dunst heeft echter amnesie en het duurt even voor ze hem herkent. Toch worden ze verliefd op elkaar en vrijen. Als zij zwanger is kan ze ook in de beneden wereld lopen en mogen ze bij elkaar blijven.
De Argentijnse regisseur Juan Solanas heeft met Canadees geld een gewaagde film met mooie beelden gemaakt. Heel jammer dat de kritiek en de kijkers het niet waardeerden. Vooral in Amerika was de opbrengst met $100.000 desastreus. Leuke details: als Sturges met Dunst in de bovenwereld een drankje neemt houdt zij haar glas ondersteboven. Als hij in de bovenwereld plast valt zijn urine op het plafond. Mooie bijpassende muziek van Sigur Ros. Budget $60 miljoen en boxoffice worldwide $20 miljoen.

outland-1981-01-g

Outland – Peter Hyams – 1981

Sean Connery arriveert in een mijnwerkerskolonie op de maan Io van de planeet Pluto. Hij is aangesteld als hoofd beveiliging en heeft zijn gezin meegenomen. Het is voor de duur van een jaar maar zijn vrouw en kind verlaat hem al snel vanwege de bedrukte sfeer. Er gebeuren te veel dodelijke ongelukken waarbij de lichamen zonder autopsie worden weggescheept. Connery neemt stiekem een bloedmonster en ontdekt met behulp van arts Francis Sternhagen dat de overledenen gedrogeerd zijn. Ze werkten daardoor harder maar liepen wel hersenschade op. De drugs worden verstrekt door algemeen directeur Peter Boyle. Na wat schermutselingen komt het een overlevingsstrijd tussen hen beiden. Boyle laat twee huurmoordenaars overkomen van het ruimtestation en Connery staat er alleen voor. Het wordt een beetje High Noon in Space. Jammer dat de dokter Francis geen Grace Kelly is. De eerste killer schiet een gat in het greenhouse en wordt de ruimte ingezogen. De tweede verliest het van Connery in een traag ruimtepak gevecht. Sean kan net op tijd naar zijn gezin terugkeren voor de éénjarige slaapreis naar de aarde.
De film blijkt in de schrijffase ook als western bedoeld te zijn. Vanwege het succes van Alien (Ridley Scott 1979) en Blade Runner (Ridley Scott 1982) werd het verhaal verplaatst naar de ruimte. Regisseur Peter Hyams kon echter niet beschikken over de budgetten van Ridley Scott. Hij heeft het Europees artistiek opgelost door er een donkere film van te maken. De soundtrack van het Royal Philharmonc is daardoor veel te overheersend geworden. De film had wel wat meer Amerikaanse flair kunnen gebruiken.
Budget $16 miljoen, boxoffice USA $17 miljoen.

mr-nobody

Mr. Nobody – Jaco van Dormael – 2009

Jaco van Dormael kreeg $47 miljoen om de duurste Belgische speelfilm ooit maken. Het resultaat is verbluffend mooi en meervoudig duidbaar. De kijker wordt niet gespaard met de ambitieuze verteltrant die dwars door de tijd springt. Jared Leto speelt de 112 jaar oude Nemo Nobody die in 2092 als laatste sterveling op aarde wordt geïnterviewd door een nieuwsgierige journalist. De medische wetenschap heeft onsterfelijke mensen gemaakt en sex of liefde zijn overbodig geworden. We worden overladen door een lawine van associatieve beelden die langzaamaan meer houvast bied. If you don’t choose everthing remains possible. Nemo stond bij het scheiden van zijn ouders voor een onmogelijke keuze: stapt hij op de trein met zijn moeder of blijft hij achter bij zijn vader. De film kiest niet en vlecht beide verhaallijnen door elkaar. Ook kijgt hij met Sarah Polley en Diana Kruger twee vriendinnetjes die het verhaal nogmaals verdubbelen. Het is allemaal heel verwarrend en je moet gewoon lekker meedeinen met de prachtige associatieve beelden van Jaco. Heel jammer dat het een financieel debacle werd. Van het budget van $ 47 miljoen kwam worldwide slechts $ 2,3 miljoen via de bioskopen terug. Te hopen dat dvd en kabel nog iets goed konden maken. Mijn kringloop aankoop van € 1,- zal niet echt meehelpen.

 

city-of-emberbigstill

City of Ember – Gil Kenan – 2008

Vanwege een vervuilde wereld woont de mensheid al bijna 200 jaar ondergronds in de City of Ember. De ontsnappingscode naar buiten is vroeger opgeborgen in een kistje dat na 200 jaar open gaat. Het kistje raakt zoek en de stad raakt in verval. De stroomgenerator gaat steeds vaker haperen en zonder licht zou het leven onmogelijk zijn. Boodschapster Saoirse Ronan en pijpenwerker Harry Treadaway vinden het kistje vlak nadat het is opengegaan. Ze ontcijferen de landkaart en vinden de weg naar de oppervlakte. Ze worden tegengewerkt door de manipulatieve burgemeester Bill Murray die alleen ondergronds zijn macht kan handhaven. Ook de bevolking gelooft er niet in en wacht gelaten af of er redding komt. Onze jonge helden klimmen naar boven en komen bij nacht buiten. Ze zijn hevig teleurgesteld en kunnen zich juist daardoor extra verblijden over de glorieuze zonsopgang. Ze gooien een steen met de routekaart door de uitgang naar beneden en iedereen wordt gered.
Regisseur Gil Kenan mocht in Belfast de grootste filmset ter wereld maken. Jammer dat het bij een kinderfilm blijft vol kinderproblemen en simpele oplossingen. Niemand mag dood gaan en voor een ontluikende liefde tussen de hoofdrolspelers is het nog veel te vroeg.
Budget $55 miljoen, boxoffice worldwide $17 miljoen.

interstellar3

Interstellar – Christopher Nokan – 2014

De aarde verstoft en de boeren kunnen steeds minder oogsten. Ruimtevaarder Matthew McConaughey vertrekt om nieuwe planeten te ontdekken. Hij laat zijn jonge gezin op aarde achter en vliegt met Wes Bentley en Anne Hathaway in 2 jaar naar Saturnus waar hij via een wormgat deep space ingaat. Aan boord hebben ze een populatie bom die 5000 bevruchte eitjes bevat. Bij een tussenstop op een planeet waar 1 uur gelijk staat met 7 jaar op aarde krijgen ze pech. Hun bezoek loopt uit tot 3 uur en ze komen dus 21 jaar aardse tijd later terug op het ruimteschip. Zijn kinderen op aarde zijn inmiddeld uitgegroeid tot Casey Afleck en Jessica Chastain. Ze leven met de verdenking dat hun vader wist dat hij niet zou terugkeren en hen achterliet om te sterven. Het ruimteschip komt aan bij de planeet van Matt Damon die uit zijn ‘hibernation’ diepslaap wordt gewekt. De planeet blijkt onleefbaar en Damon heeft expres verkeerde data naar de aarde gestuurd. McConaughey vertrekt weer met Hathaway en komt onderweg in een zwart gat terecht. Hij offert zich op om Hathaway te redden en valt via het zwarte gat naar een vijfde dimensie die achter de boekenkast in de kamer van zijn dochter uitkomt. Hij geeft haar via morse tekens op de secondewijzer van haar horloge de informatie door die de aarde kan redden. De aarde wordt niet gered maar de bevolking verhuist naar de planeten die om Saturnus cirkelen. Daar komt McConaughey zonder ouder te zijn geworden na 60 jaar weer bij. Hij ontmoet zijn dochter, die nu de 82 jarige Ellen Burstyn is, op haar sterfbed en vertrekt naar de planeet waar Hathaway verblijft. De film eindigt na 2:45 uur vlak voor ze elkaar in de armen vallen. Had er niet een minuutje kunnen worden doorgefilmd?
Regisseur Christopher Nolan behoort tot de top 5 van de bepalende regisseurs. Hij kan het zich permitteren om alles in een nuchtere vormgeving met kleurloze grijstinten te filmen. Zijn cameraman is onze Hoyte van Hoytema. Ook de speciale effecten zijn weinig special. Het is vooral een mooie film die net even te lang is en te weinig wonderen baart. Maar iedere kans om Jessica Chastain te bekijken is er natuurlijk een. In A Space Odyssey (Stanley Kubrick 1968) was de boordcomputer Hal nog een statische potentaat. Nu is hij een lopende denktank geworden die heel practisch met de bemanning mee op expeditie gaat. Budget $165 miljoen en Boxoffice Worldwide $675 miljoen.

sphere-discovery

Sphere – Barry Levinson – 1998

Een team van vier wetenschappers onderzoekt een ruimtevaartuig dat al 300 jaar op de bodem van de oceaan ligt. Dustin Hoffman is de psycholoog, Sharon Stone de biologe en Samuel Jackson de natuurkundige. Ze betreden het ruimtevaartuig en ontdekken dat het van Amerikaanse oorsprong is en het logboek in 2047 stopt. Er bevindt zich een grote glimmende bol aan boord. Ze betreden de bol en ontdekken nadat ze weer terug zijn in hun duikboot dat hun gedachten worden gemanifesteerd. Het leidt tot onderlinge ruzies met gevaar voor eigen leven. Ze kunnen de demonen maar net de baas blijven en varen met een mini onderzeeër naar het moederschip aan de oppervlakte. Ze willen niet dat hun gaven bekend worden en besluiten om hun krachten weg te denken. De Sphere rijst vervolgens omhoog uit de zee en verdwijnt in de ruimte.
Het is een teleurstelling dat regisseur Barry Levinson ook heel matige films kan maken. Hij combineert A acteurs met een A budget maar levert toch niet meer dan een veredelde B film af. Hij komt niet in de buurt van The Abyss (James Cameron 1989) en Sharon Stone kan natuurlijk ook niet tippen aan Mary Elizabeth Mastrantonio. Budget $80 miljoen, boxoffice worldwide $50 miljoen.

 

From → film

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: