Skip to content

Shovels & Rope

24/01/2017

shovels-rope-2-by-leslie-ryan-mckellar-706x1024

Het Americana jaarlijstje van Popmatters heeft in 2016 een winnaar die in geen ander lijstje voorkomt. De cryptische naam Shovels & Rope staat voor een Amerikaans singer/songwriters duo dat op hun cd Little Seeds weerbarstig muziek maakt. Dus werk aan de winkel om hun ware aard te ontdekken. Na een paar keer beluisteren blijkt het een intrigerende ‘groei-cd’ te zijn die wordt gekocht. Na nog een paar keer luisteren onderzoek ik de voorafgaande albums van het duo. Het avontuur wordt groter en mooier en ik raak enthousiast over mijn eerste muziekvondst van 2017. Niet sinds het Engelse echtpaar My Darling Clementine heb ik zo hartverscheurend samen horen zingen. Ze kunnen zich met gemak scharen bij de grote duo’s als Gram Parsons & Emmylou Harris en George Jones & Tammy Wynette. Hun liedjes zijn zo veelzijdig dat er amper een genre stempel op valt te drukken. Ze begonnen in de folk en voegden geleidelijk aan steeds meer rock&roll, punk en country aan hun geluid toe. Tot ze nu in 2016 bij waarlijk grootse Amerikaanse muziek uitkomen. En dan niet de gezapige en voorspelbare ‘adult oriented’ country maar gevarieerde en eigenzinnige rootsrock.

Shovels

Shovels & Rope komt uit Charleston South Carolina. Zangeres Cary Ann Hearst (1979) is geboren in Mississippi, groeide op in Nashville en ging voor college naar Charleston. Daar ontmoette ze Michael Trent die er vanuit Denver via New York terecht was gekomen. Onder invloed van Townes van Zandt  bekeren ze zich tot de country muziek en nemen ieder een solo album op. In 2008 gaan ze samenzingen onder de naam Carry Ann Hearst & Michael Trent en geven het album Shovels & Rope uit. Ze trouwen in 2009 en maken vervolgens ieder nog een solo album. In 2012 komen ze in een stroomversnelling en geven ze hun tweede album O’ be Joyful uit onder de naam van hun eerste album. Snel daarop volgen Swimmin’ Time (2014), het cover album  Busted Jukebox volume 1 (2015) en op 7 oktober 2016 Little Seeds. Door die laatste datum hebben ze mogelijk de andere jaarlijstjes niet meer gehaald. Ook kan het zijn dat hun muziekgenre net tussen alle lijstjes in valt. Allmusic zet ze gewoon bij pop/rock, maar noemt ze tevens alt country, indie rock, indie folk en Americana.

little-seeds

De 5 albums zijn gelijkwaardig van kwaliteit met als belangrijkste verschil dat het geluid zwaarder wordt. In de liner notes van Little Seeds staat dat ze alle instrumenten zelf bespelen, Michael Trent produceert en ze alle liedjes samen schrijven. Aan de variëteit aan onderwerpen zou je dat laatste niet snel vermoeden. Alle moderne en geschiedkundige situaties van civilwar deserteurs tot drugsverslaafde golden boys worden bezongen. Vooral die emotionerende samenzang is bepalend voor hun geluid. Meestal zingen ze tegelijk dezelfde tekst en produceren zo een indringend effect dat doet denken aan de Flying Burrito Brothers (Gilded Palace of Sin). Cary Ann heeft een stevige ruwe stem die lijkt op Lorettta Lynn met trekjes van Emmylou Harris. (I’m the sail because I’m full of hot air). Michael Trent is met zijn donkere klank haar roer (He’s the rudder, keeping us on track) en zingt net zo vanzelfsprekend als hij eruitziet. Hij is de muzikale versie van Casey Affleck en kan ook dezelfde onverwachte diepte in zijn presentatie aanbrengen. De rauw overstuurde elektrische gitaar en bonkende drumritmes geven fundament aan hun vlammende vocalen. Je zou Shovels & Rope de country uitvoering van de White Stripes kunnen noemen. De muziek klinkt organisch en is dan ook in hun huiskamerstudio opgenomen. Het zou perfect materiaal voor Third Man Records van Jack White zijn. Hij heeft ze niet binnen kunnen halen want ze staan sinds Little Seeds onder contract bij New West Records. Ze zijn daar goed op hun plaats tussen de andere bijzondere alternatieve country acts als Daniel Romano, Robert Ellis en Nikki Lane.
De toekomst van Shovels & Rope is onzeker. Ze beschouwen de huidge fase nog steeds als een project. Het eerste kind is geboren en krijgt zijn plekje op Little Seeds. Het zal van invloed zijn op het tourprogramma. Cary Ann mijmert over een zangcarriere als duo zangeres in de stijl van Emmylou Harris. Ze probeert man Michael vaker op de producer stoel te krijgen om meer tijd thuis te garanderen. Het zij ze gegund. De 5 albums geven nu al voldoende materiaal voor een voortdurend avontuur. Het raadsel in hun muziek houdt nog wel even stand en het zal nog een tijd duren tot alle liedjes erbij horen en er geen een meer buiten de boot valt.

 

shovels-rope-6a

Advertenties

From → muziek

2 reacties
  1. Prachtige muziek, Erik. Ik heb de cd gauw besteld. Bedankt voor de grondige research die je doet.

    Like

  2. Gisteren gezien in Paradiso ( voorprogramma Lucinda Williams). Instant fan. Wat een diepte en energie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: