Skip to content

Clint Eastwood (1930)

30/01/2017

 

eastwood-clint-1-a

Clint Eastwood is een van de bekendste en misschien ook wel de meest onderschatte personen in Hollywood. Voor mannen is hij vooral bekend als de zwijgzame cowboy in spaghetty westerns of als eigengereide politieman. Vrouwen kennen hem als feelgood icoon in Bridges of Madison County. Zijn populariteit is eerder gebaseerd op zijn uiterlijk dan acteerprestaties. Zijn presentatie ziet er zo vanzelfsprekend uit dat het niet opvalt hoe goed zijn voorbereiding is. Al in de Rawhide jaren gaat hij voorzichtig regisseren en krijgt invloed op het eindprodukt. Zijn eigen regisseursfilms zijn klassieke Hollywood producten die volkomen opzichzelf staan. Zijn grote creativiteit wordt duidelijk doordat de filmstroom op 86 jarige leeftijd nog steeds niet is gestopt. Zijn carrière is zo lang geworden dat geen andere regisseur in zijn buurt kan komen. Hij is nog steeds actief en liep dit jaar met Sully maar net de Oscar nominaties mis. Alleen Woody Allen (1935) kan in zijn buurt komen. Hij is echter wel 5 jaar jonger en zijn films bedienen de kleinere alternatieve markt. Eastwood is zijn hele leven op een geruisloze manier een grote speler in Hollywood geweest. Hij heeft dat voor elkaar gebracht zonder zijn onafhankelijk te verliezen. Als snel stichtte hij zijn eigen productie maatschappij en hield volledige vrijheid over zijn filmproduktie. Vanaf 1971 heeft hij een kleine 40 films geregisseerd en speelde daarnaast nog in 15 films waar hij de regie delegeerde. And still going strong want er staan nog meer projecten op stapel. Daarmee geeft Eastwood het begrip leeftijd een nieuwe betekenis.

3-eastwood-still-of-clint-eastwood-in-white-hunter-black-heart-1990-large-picture-3586x2428

Clint Eastwood is in 1930 in San Francisco geboren. Op 24-jarige leeftijd wordt hem vanwege zijn knappe uiterlijk aangeraden om acteur te worden. Hij wordt meteen aangenomen door Universal en speelt een aantal jaren in kruimelrolletjes tot hij naar de televisie overstapte. Van 1959 tot 1964 speelt hij in de westernserie Rawhide voorman Randy Yates. Hij krijgt de kans het filmvak te leren van de wisselende regisseurs en los ingehuurde steracteurs. Zijn bekendheid reikte tot Italië en in 1964 huurt Sergio Leone (1929-1989) hem voor $15.000 om in de lowbudget ($200.000) A Fistfull of dollars te spelen. Eastwood sprak 1 woord Italiaans en Leone 1 woord Engels. De film werd een succes en er volgen nog 2 westerns: For a few dollars more (1965) en The good the bad and the ugly (1966). Hij ziet af van de 4de (Once upon a time in the west – 1968) en keert als bekend acteur terug naar Amerika. Daar sticht in 1967 zijn productie maatschappij Malpaso en vestigt met Dirty Harry (Don Siegel 1971) zijn naam als reactionaire politieagent. Zijn filmpersonage wordt verward met de acteur en Eastwood heeft veel last van een recht republikeins imago. Langzaam breidt hij zijn invloed als acteur uit en krijgt in 1971 de kans om voor niets zijn eerste speelfilm te regisseren. Lange tijd ziet men hem als de acteur die er bij regisseert. Pas als hij niet meer de hoofdrol in zijn films speelt valt het regiewerk op en kan hij aansluiten bij de grote regisseurs van Hollywood.

3-eastwood-clint-eastwood-wallpaper-2-1920x1200

De acteur Clint Eastwood zit zo goed in zijn vel dat het acteren hem als vanzelfsprekend lijkt af te gaan. Hij heeft dezelfde natuurlijk acteerstijl als John Wayne, Gary Cooper of James Stewart. Ze zullen echter nooit als grote acteurs worden erkent. Toch zijn ze dat wel degelijk en voor Clint was het een bewuste keuze. In de pré Rawhide periode schrok hij van zijn acteertrucs en nam zich voor om zich zo naturel als mogelijk te presenteren. Misschien heeft hij juist daardoor zijn presentie vergroot en kon zonder iets te doen iedere scene domineren. Grote hulp daarbij was natuurlijk zijn perfecte uiterlijk. Hij beweegt zijn statige lichaam relaxed en kijkt je met indringende ogen intens aan. Als het nodig is tovert hij een ontwapenend glimlachje om zijn mondhoeken en spreekt je met zwoele hese stem koesterend toe. Hij gunt de kijker een intiem moment en is er van overtuigd dat er niets hoeft te worden uitgelegd. Zijn onderhuidse arrogantie gaat er van uit dat hij zijn zin toch wel zal krijgen. Het is de instelling van de womanizer die hij in zijn privéleven dan ook was. Hij is een filmster maar presenteert zich in de vermomming van een gewone man. Zelfs als hetero man moet ik oppassen om niet verliefd op hem te worden.

BEVERLY HILLS, CA - December 2, 2008 - Clint Eastwood poses for a portrait in Beverly Hills, CA.

De instelling van de regisseur Clint Eastwood is dezelfde als die van de acteur. Hij is wars van kunstmatigheid en probeert de natuurlijke weg te vinden. Als een intuïtief verteller gelooft hij in de eerste take om de spontaniteit van de acteur een kans te geven. Ze krijgen de vrijheid om binnen kaders te improviseren en kunnen invloed uit oefenen. Maar wel binnen het budget en het tijdschema van de opnamen want nog nooit heeft hij zijn planning overschreden. Hij beschikt altijd over voldoende budget om mooie films te maken met relaxte lange camerabewegingen. Het zit allemaal zo ingenieus in elkaar dat zijn inbreng als regisseur niet opvalt. Het verhaal en de acteurs mogen de boventoon voeren. Het maakte hem zelf niet veel uit om tevens de hoofdrol te spelen. De regisseur hoeft dan niets meer aan de acteur uit te leggen en de acteur kan waar nodig improviseren binnen de kaders van de regisseur.

Iemand die in 45 jaar 40 grote films maakt moet wel een goed team achter zich hebben. Zijn productiemaatschappij Malpaso Productions is in 1967 met de opbrengst van de Dollars Trilogie opgericht. Sinds dat jaar heeft hij al zijn films zelf geproduceerd. Hij kon zodoende putten uit de technische vaardigheden van Hollywood systeem en hield toch de vrije hand om zijn creatieve beslissingen zelf te maken. Dat die keuzes verantwoord waren blijkt wel uit de resultaten. Zijn films kostten gemiddeld $ 35 miljoen en leverden $ 125 miljoen op.

De regisseur Eastwood is trouwer aan zijn crew dan de mens Eastwood aan zijn partners. In de 45 jaar dat hij als regisseur werkte heeft hij met slechts 6 cameramannen (Bruce Surtees, Frank Stanley, Rexford Metz, David Worth, Jack N. Green, Tom Stern) en 3 editers (Carl Pingitore, Ferris Webster, Joel Cox) gewerkt. Ze wisten dus wat ze aan elkaar hadden en konden zodoende vaak de films binnen tijd en onder budget afleveren.  Om het nog eenvoudig te maken zorgde Eastwood regelmatig zelf ook nog voor de muziekscore.

6-eastwood-clint-15_clint-eastwood-2048x1365

De door Eastwood geregisseerde films lijken met fluwelen hand gemaakt en de verhalen tonen zonder uitzondering maatschappelijke betrokkenheid. Met het einde van zijn loopbaan in zicht is zijn totale oeuvre te duiden en winnen de afzonderlijke films aan diepgang. Ze worden nu opeens onderdeel van een grotere geheel zoals de Menselijke Komedie bij Balzac ook het belang van zijn romans versterkt. Steven Spielberg (1946) of Martin Scorcese (1942) worden opeens gedegradeert tot genre filmers die veel van hetzelfde afleveren. Bij Eastwood komen we alle facetten van het leven tegen: sport, romantiek, muziek, science fiction, oorlog, politiek, tsunamies, gorilla’s, vreemdelingenhaat en zelfs Nelson Mandela.

Slechts een paar overeenkomsten zijn te ondekken: de strijd van de eenling tegenover de wereld, het geweld dat altijd om de hoek woont en de koesterende werking van de gemeenschapszin. Mijn 10 favorieten  zijn:

  1. The outlaw Josey Wales
  2. Million dollar baby
  3. Mystic River
  4. A perfect world
  5. Bridges of Madison County
  6. Midnight in the garden of good and evil
  7. Unforgiven
  8. Gran Torino
  9. American Sniper
  10. Bronco Billy

Ik vermoed dat het lijstje niet definitief is. Op 40 films raakt je nooit uitgekeken en voorkeuren zijn er voor om herijkt te worden.

6-eastwood-clint-eastwood-1-1280x1024-1280x1024

Zoals vele Hollywoodsterren voor en na hem is Eastwood een womanizer. Hij is slechts 2 keer getrouwd maar had vele buitenechtelijke relaties. Vaak waren het de actrices die hij in zijn films ontmoette (Inger Stevens, Jean Seberg, Catherine Deneuve en Susan St. James). Het resulteerde in 7 wettelijke kinderen van 5 vrouwen. Kimber (1964), Kyle (1968), Alison (1972), Scott (1986), Kathryn (1988), Francesca (1993) en Morgan (1996) zijn mooi verdeeld over zijn leven. De oudste was 34 toen er nog een halfbroertje kwam. In het midden van de serie zit een hiatus van 14 jaar. Clint was toen nog getrouwd maar woonde samen met de eveneens getrouwde Sondra Locke. Ze speelden samen in 6 films maar kregen vanwege 2 abortussen geen kinderen.

eastwood-clint-eastwood-sw-portr-tfoto-02501d64f40f066eacee2a04a4ca0a61-large-102569

 

Advertenties

From → film

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: