Skip to content

Woordbeelden 1-10

08/02/2017

Writing about music is like dancing on architecture. Elvis Costello was zeer duidelijk in zijn betoog dat kunstvormen moeizaam mengen. Alleen bij opera is de combinatie geslaagd. Schrijven over foto’s levert blokkades op. Je moet er eigenlijk niet aan beginnen want een goede foto vertelt zelf zijn verhaal. Deels maak je de foto juist omdat de observatie niet onder woorden te brengen is. Toch is het uitdagend om een poging te wagen. Het lukte me niet om aan de beeldkant te beginnen. Je moet dan meteen teveel benoemen. Vanuit de woorden blijkt het eenvoudiger. Het idee was om met schrijven te beginnen en daar vervolgens de beelden in te voegen. Als de flow ontstaat zou het proces geleidelijk om te keren zijn. Maar voor ik de inleiding heb geschreven is de blokkade verdwenen en kan ik direct vanuit de foto’s schrijven.

20170106e1001

Eenden leven totaal in hun eigen wereld. Mijn medeleven wordt aangescherpt als ze in de winter door het ijs worden belaagd. Met een onvoorstelbaar geduld wachten ze op betere tijden. Op de foto schijnt de zon nog maar de nachten moeten helemaal ondraaglijk zijn. De aanleiding van de opname was de flat die in het water wordt weerspiegeld. Daar kwam vervolgens het gedeeltelijke ijsoppervlak en de eendenwereld bij. Het stukje oever linksonder werd toegelaten omdat het hun wak tot een leefwereld omlijst. De afgesneden bovenkant is een bewuste keuze om de waterwereld te versterken.

20170110e1039

De Groenburgwal verandert in de winter in een huiskamer. Doordat de bomen kaal zijn kan er één ruimte ontstaan die door de gevels en het water wordt begrensd. De werkelijkheid verandert in een kunstmatige wereld waarin alles netjes zijn plaats heeft. De symmetrie, de bootjes en de besteigerde kerktoren waren de aanleiding voor de foto. Pas later op de laptop voegen zich daar de bomen met de daartussen geparkeerde auto’s bij. Het laatst ontdek ik de fietsen linksvoor die natuurlijk heel kenmerkend voor Amsterdam zijn.

20170111e1082

Aalsmeer ligt aan de Westeinder plassen waar de watertoren altijd prominent om aandacht vraagt. Het Amsterdamse school monument uit 1928 van Hendrik Sangster laat zich niet snel vergeten. Hij gaat zelfs van grote afstand de concurrentie aan met de dappere treurwilg die zijn leefwereld tot voorbij de oever uitbreidt. Het metaalachtige water blijft dankzij zijn grote oppervlakte dreigen. De aanleiding van de foto was de laagstaande zon die recht in de lens scheen. Een digitale camera is geduldig en een probeerseltje kan nooit kwaad. Het resultaat is een zwart gesilhouetteerde boom en een lichtvlek op het water alsof een deel van de foto werd tegengehouden. Gedachten aan de donkere kamer waarin heel wat frustratie werd overwonnen.

20170119e1296

Het veenland langs de Poel van Amstelveen wordt als een moeras gekoesterd. Men reguleert de waterstand om dichtgroei te voorkomen. De spaarzame bomen lijden onder het luxeprobleem van teveel water. Het lijkt een beetje op een coulisselandschap zonder de coulissen. In winter staan de bomen als eenzame samoerai strijders op de lege vlakte.  De aanleiding om van mijn fiets te stappen was de witte wereld van ijs en bevroren grasland. Ik ken het panorama uit den treure maar krijg er nooit genoeg van. Zoals altijd maak ik foto’s met verschillend beeldformaat. Dit keer won de 9:16 het van de 3:4. Meteen hoor ik dan de kritiek van mijn zoon die geen liefhebber van het cineramabeeld is.

20170114e1100

Little girl out in the cold. Sneeuwwitje staat er maar beteuterd bij. Haar kleding is besmeurd en een van haar dwergen is zelfs helemaal kleurloos. De beeldentuin van Galerie Zuid in de Harskamp is vergeven van overtollige tuinkabouters en consorten. In de winter wordt het als modder en sneeuw toeslaan al snel een troosteloos geheel. Ik heb de foto dan ook tegen beter weten in gemaakt. Je bent er toch dus waarom niet een plaatje schieten. Je weet maar nooit. Gelukkig hebben impulsfoto’s altijd een kans van slagen. In een serie wordt het al snel kunstzinnig.

20170115e1186

De Nederrijn bij Arnhem ligt er vanaf de Rijnkade in het namiddaglicht surreallistisch bij. Het is windstil dus de lucht weerspiegelt in het water. De eerste foto is prachtig verstild. Er vaart een rijnaak het beeld binnen en de tweede opname beeldt de verwachting uit. Op de winnende derde foto vaart het schip de foto weer uit en heeft olieachtige golven geproduceerd. De aanleiding van de foto was het stille spiegelende water en de witte overkant. Het gekleurde avondlicht is tijdens het bewerken met automatische witbalans teruggedraaid binnen acceptabele kaders.

20170116e1205

Een winterboomgaard vlak bij Tiel levert een virtueel beeld op. De boom lijkt bijna uit een computeranimatie te komen. Door het verminderen van de schaduwen is een mooie doortekening van de stam ontstaan. De lage vierdeling van de stam moet wel kunstmatig zijn ontstaan. Er beginnen daar opeens vier nieuwe bomen. Maar ook de hogere splitsingen zijn gelijkwaardig en door mensenhanden gemaakt. Je schuift met het venster van de camera over het beeld en ontdekt dat de boom net even uit het midden moet staan. Dat wordt veroorzaakt door de donkere vlek rondom de stam en de achtergrondbomen ter rechterzijde. De aanleiding van de foto was het winterse tafereel waarbij de voorjaarsbloesem heel ver weg lijkt. Bij iedere boomgaardfoto schiet ook altijd Vincent van Gogh even door je hoofd.20170116e1218

Kasteel Soelen in Zoelen ligt er mooi bij en is een echte waterburcht in de Betuwe. Het heeft sinds de 14de eeuw vele verbouwingen ondergaan en is nu gevuld met onzichtbare appartementen. Ik hoop dat het bij de renovatie goed is voorzien van warmte-isolatie. Een huis om trots op te zijn maar waar ik me door de wateromsingeling toch een beetje opgesloten zou voelen. Het is maar goed dat vroeger in de winter niet werd gevochten. Van een bevroren slotgracht gaat dan weinig bescherming uit. De mist was niet gewenst maar maakt het plaatje nog kouder dan het werkelijk was.
De aanleiding van de foto is het kasteel omdat ieder oud gebouw recht heeft op zijn foto. De strepen op het ijs, poedersneeuw op de wal en de magere brug zijn aanvullende aandachtstrekkers. De bomen linksachter hadden iets beter uit de mist mogen komen.

20170116e1227

Het kerkhof naast de St. Joriskerk in Erichem ligt er koud bij. De treurboom doet zijn best om droevig te spelen en de grafstenen zien er in de winter nog eenzamer uit dan normaal. Je wilt je niet voorstellen hoe ellendig de overledenen zich voelen. De nabije warmte van Gods huis zal niet volstaan tegenover de nachtvorst. De koesterende boom en de witbevroren grafstenen waren de aanleiding voor de foto. Ik heb moeite gedaan voor meer kerk maar het zat er ondanks mijn 24 mm groothoeklens niet in. Toch is een stukje kerk die de hele linkerzijde bezet beter dan geen kerk. Alleen jammer van het donkere blok dat links onder ligt. Met de heg aan de onderzijde valt te leven. Ik heb hem met lightroom evenwijdig getrokken aan de onderzijde van de foto.

20170117e1253a-4665x3499

In het Centraal Museum Utrecht is een tijdelijke expositie van de Engelsman Craigie Horsfield (1949). Zijn fresco’s, tapijten en foto’s tonen een sombere wereld en de donkere zalen zijn aangepast aan zijn stemming. Als in een tempel mogen de bezoekers contempleren over zijn scheppingen. De aanleiding van de foto waren de schuifelende bezoekers in de donkere kamers met de dramatisch grote kunstwerken. De dames zijn er maar even bij gaan zitten om de Napolitaanse baai bij nacht beter op zich in te laten werken. Ondertussen denk ik aan de populisten die de elitaire musea geldverspilling vinden.

 

From → beeld

2 reacties
  1. margo permalink

    Je verhaal bij iedere plaat is een welkome toevoeging, het maakt de foto’s ” doordachter” xxm

    Like

  2. Ik sluit me aan bij de opmerking van Margo. De woordenschat die bij fotografie hoort wordt mooi aangevuld. Details gaan meer spreken en krijgen daardoor meer aandacht van een relatieve leek als ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: