Skip to content

sportfilms 11-20

08/03/2017

MCDSHTH EC016

She’s the man – Andy Fickman – 2006

Amanda Bynes speelt op college vrouwenvoetbal. Haar team wordt opgeheven omdat meisjes toch niet kunnen voetballen. Ze zint op wraak als ze niet met de jongens mag meespelen. Haar tweelingbroer speelt in het concurrende team maar is een paar maanden naar Londen verhuist. Ze verhuist dus bij de start van het schooljaar naar zijn school en neemt zijn plaats in. Haar kamergenoot is Channing Tatum en het kost natuurlijk veel komische moeite om haar vrouwelijkheid te verbergen. Ze wordt verliefd op Tatum maar de vriendin van Tatum wordt verliefd op haar. Als de niets vermoedende broer terugkeert is de chaos compleet. Tijdens de grote finale wedstrijd komt ze uit de kast maar mag toch doorspelen. Want in sport wordt natuurlijk niet gediscrimineerd. Eind goed al goed met een debutantenbal waar 3 verliefde stelletjes gepresenteerd worden.
Amanda Bynes is perfect voor de rol en steelt de show met haar komische talent en voetbal. Channing Tatum is opnieuw veel gevoeliger dan zijn gespierde lijf doet vermoeden. De Engelsman Vinnie Jones is de harde coach die toch nog een hart blijkt te hebben. Andy Fickman heeft meer een highschool film dan een voetbalfilm gemaakt. Dat is tekenend want ons voetbal blijft in Amerika in de marge staan en lijkt de achterstand op de grote 4 (football, honkbal, basketbal en ijshockey) nooit in te halen.
Budget $20 miljoen, boxoffice worldwide $60 miljoen

remember-the-titans

Remember the Titans – Boaz Yakin – 2000

Before we reach for hate we remember the Titans. In het waargebeurde verhaal uit 1971 wordt in Virginia een witte en zwarte hogeschool samengevoegd vanwege de integratie. Dat geldt ook voor de 2 football teams. Hoofdcoach Denzel Washington wordt extern aangetrokken en de voormalige coach van het blanke team Will Patton wordt coach van de verdediging. Pattons mondige dochtertje Hayden Panettiere is verbeeld prachtig de confrontatie.  Denzel Washington is de gestaalde volharding en in een trainingssessie op het civilwar slagveld van Gettysburg wordt de eenheid gesmeed. Maar terug op school blijkt dat de maatschappij nog niet zo ver is en er komen discriminerende protestmanifestaties. Het gewelddadige American Football is een perfect middel om de verhitte gemoederen te verbeelden. De integratie staat centraal en het lijkt een bijzaak dat ze tenslotte kampioen van Virginia worden.
Blockbuster producent Jerry Bruckheimer en kindervriend Walt Disney maken er met prachtige beelden van cameraman Philippe Rousselot een vakkundig geschiedenislesje van. De soundtrack neemt ons mee naar 1971 met Spirit in the sky, Venus, Creedence Clearwater Revival. Leuk is ook om en piepjonge Ryan Gosling te herkennen.
Budget $30 miljoen, boxoffice WW $135 miljoen.

Longshots01

The Longshot – Fred Durst – 2008

Als haar alleenstaande moeder moet overwerken komt puberdochter Keke Palmer na school onder de hoede van de werkeloze oom Ice Cube. Hij toont weinig interesse tot hij haar een bal ziet gooien. Ze gaan uit verveling overgooien en hij leert haar de quarterback moves. Het lukt Icecube om een plaats voor haar te vinden in het rampzalig slecht presterende lokale football mannenteam. De scepsis van de jongens verdwijnt als ze eindelijk eens gaan winnen. De coach krijgt last van zijn hart en Ice Cube neemt de regie weifelend over. Door de successen van het team komt het vervallen industriestadje in Illinois weer op het spoor. De burgers starten een grote schoonmaak en zamelen geld in voor deelname aan de Pop Warner Superbowl. Keke Palmer wordt een bekendheid en zelfs haar vader laat na 5 jaar weer van zich horen. Ze valt voor zijn mooie praatjes en denkt dat hij naar de Superbowl komt. Dat gebeurt dus niet en ze verliezen nipt maar eervol. Terug thuis zijn ze de helden en als de vader weer opduikt kiest Keke voor oom Ice Cube. Die slaat een contract in Miami af en blijft thuis om te coachen en voor zijn relatie met de schooljuf van Keke.
Het waargebeurd verhaal over de 11 jarige Jasmine Plummer is een tearjerker van de buitencategorie. De toen 14 jarige Keke Palmer werd een ster en speelde ook in Joyfull Noise (Todd Graff 2012 zie https://erikgveld.wordpress.com/2015/08/17/muziekgenre-films-11-20/)
Budget $23 miljoen, boxoffice USA $11 miljoen

forloveofthegame800x1200

For the love of the game – Sam Raimi – 1999

Regisseur Sam Raimi van Spiderman en Evil Dead maakt altijd inventieve films. Het is dus vreemd om een saaie honkbalfilm bij hem te vinden. Maar zoals elke Amerikaanse jongen is het spel hem met de paplepel ingegoten. Hij kiest voor een klein verhaal en vindt in Kevin Costner de perfecte acteur. Die speelt een ouder wordende werper die al 19 jaar de spil is van de Detroit Tigers. Het team heeft betere tijden gekend en de eigenaar wil de club verkopen waardoor Costner zal moeten stoppen. Hij houdt nog te veel van het spel en mijmert tijdens zijn laatste wedstrijd op de werpheuvel over zijn leven. Zijn liefdesleven komt in flashbacks langs en toont Kelly Preston als zeer geloofwaardige love interest die moeite heeft met het leven als ‘de vrouw van een honkbalster’. Wanneer Costner zijn hand verwond wordt het wel heel snel duidelijk dat honkbal zijn eerste liefde is. Maar in die laatste wedstrijd komt alles op de werpheuvel samen en gooit hij ondanks een geblesseerde arm de perfecte wedstrijd.
Heel mooi en met veel liefde voor honkbal gemaakt. Zeer goede dialogen van Dana Stevens. Zelfs John C Reilly speelt zowaar een goede rol als catcher en vertrouwensman. Maar Raimi blijft het belangrijkst zoals hij alles samen brengt en laat zien hoe spannend een voorspelbaar verhaal kan zijn. Budget $80 miljoen, boxoffice USA $35 miljoen.

game-6-michael-keaton-3

Game 6 – Michael Hoffman – 2006

We volgen de altijd zenuwachtige Michael Keaton als een Boston Red Sox fan op de dag dat ze tegen de New York Mets spelen in de world series 1997 championship match. Sinds 1918 heeft de honkbalclub geen finale meer gewonnen. We leven mee met zijn onbewuste angst dat het dit keer ook wel weer niet zal gaan lukken. Tegelijkertijd gaat diezelfde avond zijn toneelstuk de première. Hij wil liever naar de wedstrijd omdat de fantoom criticus Robert Downey Jr (the man who haunts Broadway) met zijn vernietigende recensies in de zaal zal zijn. We volgen hem de hele dag en voelen de spanning stijgen. Hij ligt overhoop met zijn dochter, is in scheiding van zijn vrouw en voert diepzinnige gesprekken met een taxichauffeur. De Sox verliezen en hij wil Downey vermoorden. Pas in zijn huis ontdekt hij dat zijn dochter een relatie met Downey heeft en dat hij ook een Red Sox fan is. Ze vinden elkaar als sportfan van een team dat nooit wint.
De getergde gitaarmuziek van Yo La Tengo en de gehaaste camera van David Dunlap zorgen voor een gespannen sfeer in de opbouw naar de match. Toch heeft Michael Hoffman vanwege een laag budget geen overtuigende de film gemaakt. Zelfs het eerste scenario van de bekende Don DiLello was niet voldoende om de geldschieters te overtuigen. Budget $ 1 miljoen, boxoffice USA $ 100.000,-.

2_Fast_2_Furious_-_Promo_Still

2 fast 2 furious – John Singleton – 2003

De wereld van de sport is naast strijd ook een wereld van subculturen. Bij het streetracen bestaat die uit snelle wagens, sexy vrouwen en agressieve rap muziek. De Fast & Furious serie begon als een probeerseltje maar is ondertussen al bij deel 8 beland. Het zijn big budget actiefilms die hun inleg met gemak verdubbelen. Het racen is over de top gefilmd, de coureurs vechten persoonlijke vetes uit en de intrige komt uit de misdaadwereld. Hoofdrolspeler Paul Walker werd er beroemd mee maar stierf in 2013 bij een auto ongeluk. Hij moet het dit keer zonder Vin Diesel doen en speelt een undercoveragent die in Miami infiltreert in een streetrace gang. Doel is om de drugsmokkel te onderscheppen en de baas te arresteren. Rapper Ludacris is de ceremonie meester en Eva Mendis de undercoveragente die het er maar net levend vanaf brengt. Je kijkt ervan op dat Mitsubishi’s opeens de ultieme race auto’s zijn. Leuk om te zien maar de hele serie zou toch wel vermoeiend zijn.
Budget $75 miljoen, boxoffice WW $ 240 miljoen.

Chak de! India. (Zet hem op India) – Chimit Amin – 2007

De Indiase hockeyster Shah Rukh Khan mist tegen Pakistan een penalty en wordt verdacht van omkoperij. Hij moet door de publieke opinie gedurende 7 jaar onderduiken en kan alleen maar terugkeren als coach van de nationale dames selectie. Het is een excuus team van de hockeybond en ze zijn bij voorbaat kansloos vanwege denigrerende vrouwonvriendelijkheid. De 16 meisjes komen uit alle delen van het veelzijdige India en het duurt lang voor er eenheid wordt gesmeed. De film lijkt wel een cursus voor trainers: India komt eerst, dan het team en tot slot jezelf. De coach heerst met harde hand en werkt veel aan de conditie. Het team komt in opstand en in het verzet vinden ze elkaar en ontstaat de teamgeest. Pas als ze goed tegenstand bieden aan het herenteam worden ze serieus genomen en mogen ze naar het WK. Daar worden ze in eerste instantie door Australia met 7-0 weggespeeld. Maar de coach raakt niet in paniek en langzaam groeit het team in het toernooi en wordt het wereldkampioen.
Feminisme en vrouwensport blijkt nauw verwerven. Is dat de reden waarom onze Nederlandse vrouwen succesvoller zijn dan de mannen?
INR 450 miljoen, boxoffice USA $1,1 miljoen

moneyball_39298Moneyball – Bennett Miller – 2011

General manager Brad Pitt verliest in 2001 met zijn Oakland Atletics honkbalteam de play offs van de New York Mets. Het is een gevolg van een budget van $30 miljoen tegenover de $130 miljoen van de tegenstander. Na afloop wordt zijn team leeggekocht en moet hij opnieuw beginnen. De nerderige Jonah Hill heeft economie gestudeerd en is van mening dat je geen spelers maar overwinningen moet kopen. Met de statistieken als leidraad kan je zonder vooroordelen als leeftijd en uiterlijk de juiste 25 spelers uit het aanbod van 20.000 kiezen. De ervaren scoutinggroep van de club denkt nog in mensen en laat zich niet te overtuigen. Ook coach Philip Seymour Hoffman werkt niet mee en blijft zijn laatste sterspelers opstellen. Dat maakt de rest van het team onzeker en pas als Pitt die beste spelers verkoopt gaat het team winnen. Na een begin van 10 nederlagen scoren ze een alltime record van 20 overwinningen achter elkaar. Ze halen de play offs maar verliezen daar de eerste wedstrijd. Toch is er veel veranderd in het honkbal en de andere teams nemen het statistische beleid over.
Honkbal is bij uitstek een sport waar de cijfers bijgehouden worden. De filmtitel Moneyball slaat op het honkbalmanagement waar die cijfers tellen. Het is het waargebeurde verhaal van de manier waarop Belly Beane voorgoed het honkbal veranderde. Regisseur Bennett Miller heeft er een sobere film van gemaakt waarin hij goed de eenzaamheid van de general manager laat zien. Hij wil zelfs niet naar de wedstrijden kijken om geen persoonlijke band met zijn spelers te krijgen. In de professionele honkbalwereld zijn weinig woorden nodig. Het ontslaggesprek bestaat uit een zin. De coach bepaalt het spel en de manager het beleid. Ze spreken bijna niet met elkaar. Het enige van belang is dat een speler succesvol moet zijn om zelfvertrouwen op te bouwen. Daarom zullen de oude scouters nooit een speler met een lelijke vriendin aannemen. Hij geeft daarmee blijk van gebrek aan zelfvertrouwen.
Budget $50 miljoen, boxoffice WW $110 miljoen

Everest – Baltasar Karmákur – 2015

High mountain climbing wordt big business en op de Mount Everest is het spitsuur. Josh Brolin betaalt $65.000 voor zijn excursie naar de top. Het is zo druk dat Jason Clarke en Jake Gyllenhaal als concurrerende begeleiders besluiten samen te werken. Ze kunnen hun reis niet nog een jaar verkopen zonder mensen op de top te zetten. Op de ultieme dag vertrekken men al om 0:30 vanaf het basiskamp. De top moet niet later dan 14:00 bereikt worden om ook weer terug te komen. Maar niemand wil natuurlijk zo dicht bij het doel opgeven. De voorhoede is op tijd boven maar de achterblijvers willen natuurlijk niet voor de top omkeren. Jason Clarke begeleidt ze tegen beter weten in toch naar boven. Op de terugweg komen de problemen en blijkt dat er niet voldoende zuurstofflessen zijn. Het dilemma van een gids is op welk je moment je iemand opgeeft en voor je eigen leven gaat. Er steekt een storm op en 13 man inclusief gids sterft op de helling. Emily Watson is de perfecte huilenbalk op het basiskamp die het leed inzichtelijk maakt. Het wordt echt sentimenteel als de stervende Clarke vanaf de berg met zijn zwangere echtgenote Keira Knightly in Amerika belt.
Naar een waar gebeurd verhaal uit 1996 en bijna als een documentaire gefilmd. De aanloop naar het basiskamp is opgenomen in Nepal en de crew kreeg toen al hoogteziekte. De bestijging van de top is in de Zwitserse Alpen nagebootst. Het filmteam had zeker geen vakantie en heeft onder zware omstandigheden gewerkt.
Budget $ 55 miljoen, boxoffice WW $200 miljoen.

Friday Night Lights – Peter Berg – 2004

In 1988 is het college football team the Permian High Panthers van Odessa,Texas het middelpunt van het stadje. De meisjes vechten om de spelers en de ouders geven adviezen aan de sporters. Coach Billy Bob Thornton lijkt onaangedaan door de commotie en gaat zijn eigen weg om opnieuw kampioen te worden. In de eerste wedstrijd wordt zijn sterspeler geblesseerd en moeten ze als team verder. Ze halen de finale maar komen 1 meter tekort om kampioen te worden. Opnieuw wordt football neergezet als een super gewelddadige sport. Op college niveau wordt gespeeld door 17 jarige scholieren en slechts één zal een profcontract bemachtigen. Voor de anderen blijft dat jaar misschien wel het belangrijkste van hun leven. De ouderen in het stadje dragen met trots hun ring van een vroeger state championship. Vader Tim McGraw kan maar niet verwerken dat zijn zoon Garret Hedlund minder op het veld presteert dan hij vroeger deed. Blockbuster regisseur Peter Berg filmt heel indringend close met telelenzen en monteert veel tussencuts. Budget $30 miljoen, Boxoffice USA $60 miljoen.

Wat eraan vooraf ging:

  1. Trouble with the curve – Robert Lorenz – 2012
  2. Michel Vaillant – Louis-Pascal Couvelaire – 2003
  3. Coach Carter – Thomas Carter – 2005
  4. The Cinderella Man – Ron Howard – 2005
  5. The Damned United – Tom Hooper – 2009
  6. Tin Cup – Ron Shelton – 1996
  7. Glory Road – James Gartner – 2006
  8. We are Marshall – McG – 2006
  9. Blackball – Mel Smith – 2003
  10. The Natural – Barry Levinson – 1984

 

 

 

From → film

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: